Cum sa-i furi scaunul sefului direct
Data publicarii: 14-10-2008 | HR/CarierePozitiile de conducere au o forta de atractie inevitabila, in multe cazuri multi angajati renuntand la linistea unei pozitii inferioare doar pentru ca titulatura de sef are o rezonanta prea puternica pentru a nu-i da curs. Ca in orice razboi, si in lupta pentru "suprematie" la birou se pot folosi atat mijloace conventionale, cat si mai putin conventionale, insa in unele situatii mult mai eficiente decat primele.
Primul pas consta in castigarea increderii sefului. Incearca intr-un mod subtil sa-i induci ideea ca esti indispensabil. Ofera-i intreg suportul in activitatile de zi cu zi dar nu-l eclipsa, cel putin nu in aceasta faza. Fii oglinda sefului, de asemenea, si pentru interesele din afara biroului, erijandu-te nu numai in angajatul perfect, ci si intr-un potential prieten.
Esential este sa umfli cat poti de mult ego-ul sefului si sa-l faci sa aiba incredere nelimitata in tine. Fa-l sa se simta cea mai buna persoana din lume si cel mai competent manager. Pentru a-ti duce planul la bun sfarsit e necesar sa fii un individ sarmant, fermecator, sa dai dovada de umor si inteligenta pentru a-i castiga simpatia si increderea.
Paralel, construieste-ti o coalitie in randul managerilor superiori. Arata-te voluntar pentru diverse proiecte sau activitati in fata sefilor sefului tau. Comporta-te la fel de prietenos ca si cu seful direct, manifestandu-ti interesul in problemele lor personale sau de serviciu.
Pasul urmator este intinderea unei curse. In mod sigur va veni un moment in care seful va fi in centrul atentiei. Poate fi vorba despre o prezentare in fata unui client important sau de o sedinta in fata bordului director. Pentru ca ai devenit deja o parte indispensabila a echipei, vei juca un rol insemnat in acest proiect. Acum este momentul sa lovesti. O poti face fie "uitand" sa atasezi in dosar un document cheie, fie sa furnizezi o informatie eronata, fie sa-l faci sa mearga pe un drum gresit, astfel incat sa se prefigureze un dezastru de imagine. In momentul critic vino si salveaza-l.
Daca ai realizat cum trebuie pasul anterior, managerii superiori ar trebui deja sa te stie si sa te simpatizeze. Acum vor sti ca tu esti cel care a salvat ziua si clipele pana cand job-ul sefului va fi al tau sunt numarate.
Acuratetea actiunilor este extrem de importanta daca vrei sa nu cazi in gropa sapata chiar de tine. Cei cu o toleranta mica fata de risc e de preferat sa utilizeze caile conventionale de ascensiune sau, cel mult, strategii neortodoxe mai diluate.
O cale este sa te comporti ca un client al companiei: foloseste produsele firmei sau apeleaza la serviciile ei astfel incat sa afli problemele si punctele ce pot fi imbunatatite. O alta cale este sa te faci cunoscut ca expert pe o problema anume, importanta in companie. Superiorii vor sti la cine sa apeleze cand se va ivi ocazia.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani