Laureat Nobel: Capitalismul actual a devenit un cazinou
Data publicarii: 13-10-2008 | InternationalMuhammad Yunus, laureat al Pemiului Nobel pentru Pace, este de parere ca lacomia unora este singura vinovata de criza financiara actuala care a dus aproape de colaps un intreg sistem economic. Declaratiile au fost facute in cadrul unui interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel.
Sunt gauri uriase in piata financiara actuala care trebuie umplute cat mai repede, insa este greu de crezut ca piata, prin regulile proprii sau prin "mana invizibila" in intelesul dat de Adam Smith, va putea face acest lucru. Necesitatea interventiei statului poate ajuta pentru moment calmarea crizei, insa, in sine, nu este un lucru bun, deoarece se evapora intreaga incredere in lumea financiara. Este de preferat ca piata sa se regleze singura insa situatia actuala are putin de-a face cu ceea ce ar trebui sa fie un capitalism autentic, spune Yunus.
Pentru evitarea unor astfel de crize in viitor, economistul recomanda o mai mare atentie la toate afacerile care vin cu promisiuni halucinante de profit. Potentialul negativ al castigurilor uriase trebuie avut in permanenta in minte iar, cand este observat pe o piata, trebuie intervenit cu rapiditate pentru a nu se ajunge la situatia de acum, in care milioane de oameni sunt afectati.
Capitalismul, cu toate mecanismele sale de piata, va supravietui indiferent cat de mult se va adanci criza. Dar, in viitor, acest sistem, dovedit viabil de-a lungul timpului, trebuie sa isi adauge inca o dimensiune pe langa cea de de maximizare a profitului: dimensiunea sociala. Companiile vor trebui sa constientizeze ca nu cresterea profitului este scopul primordial, ci furnizarea unor beneficii crescute umanitatii, crede Yunus.
Problema actuala nu este nici lipsa reglementarilor, nici excesul lor, ci fundamentul lor. Sunt o serie de reguli fie neadecvate, fie de-a dreptul proaste. Capitaslimul actual a degenerat intr-un cazino, iar piata este propulsata de lacomie. Tranzactiile speculative au atins proportii catastrofice, iar toate acestea sunt lucruri care trebuie sa se sfarseasca.
Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit si bancherul saracilor, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2006, in semn de recunoastere pentru programul sau economic inovator privind oferirea de credite pentru abolirea saraciei si ridicarea nivelului de trai.
Programele speciale de microcreditare concepute de Yunus la Grameen Bank au fost orientate in special pentru sprijinirea femeilor singure si sarace ce doresc sa-si ridice prin munca standardul de viata. Microcreditul este o extensie a micilor imprumuturi, de obicei cu sume intre 50 si 100 de dolari, oferite clientilor prea saraci pentru a se califica pentru formele obisnuite de imprumut bancar.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii