Cresterea economica a Elvetiei ar putea cobori sub 1% in 2009
Data publicarii: 12-10-2008 | InternationalElvetia si-ar putea incetini cresterea economica sub 1% anul urmator, a declarat. duminica, ministrul elvetian al economiei, Doris Leuthard, adaugand ca nu poate exclude o recesiune tehnica a economiei, ce prevede doua trimestre de descrestere economica, scrie Reuters.
Pe 2 octombrie, ministrul elvetian al economiei prevedea o temperare a cresterii economice in 2009 de pana la 1,3% si a spus ca se asteapta la o crestere economica de 1,9% pentru anul acesta, dupa ce, in 2007, Elvetia a avut o crestere economica de 3,3%.
"Saptamana trecuta toata lumea a recunoscut, mai ales in Europa, ca economia reala este afectata de criza financiara mondiala, iar asta inseamna ca si noi vom cobori sub 1% sau chiar mai jos. Inca nu stim ce se va intampla", a spus Leuthard.
Cu toate acestea, ministrul economiei a spus ca un semnal pozitiv este ca rata somajului pentru luna septembrie a ramas, in continuare, la 2,4% si ca nu vor fi cresteri majore pana la sfarsitul acestui an. "Chiar si in conditiile decelerarii economiei, in 2009 vom ajunge, cel mai probabil, al 2,7-2,8%. Acestea sunt previziunile in conditiile de astazi. Din acest motiv nu putem discuta despre o recesiune in Elvetia", a adaugat Leuthard.
Ministrul economiei a mai spus ca se poate vorbi, insa, despre o recesiune "din punct de vedere tehnic". "Poate o recesiune tehnica, daca avem doua trimestre de descrestere economica, dar nu o recesiune reala, care ar include si piata muncii", a spus Leuthard.
Guvernatorul bancii centrale a Elvetiei, Jean-Pierre Roth, de asemenea prezent la conferinta ministrului economiei, a confirmat estimarile bancii centrale de crestere economica intre 1,5% si 2% anul acesta, si un an 2009 mai slab, pentru care a refuzat sa faca o estimare privind cresterea economica.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani