General Motors si Chrysler ar putea fuziona
Data publicarii: 12-10-2008 | InternationalGeneral Motors (GM) poarta discutii cu rivalul sau mai mic Chrysler LLC in vederea unei fuziuni, care ar alipi primul si al treilea producator american de masini, intr-un moment in care ambele companii se straduiesc sa taie costurile si sa faca rost de fonduri, a spus o sursa citata de Reuters.
Separat, Ford Motor Co vrea sa vanda actiuni din pachetul majoritar pe care il detine la compania japoneza Mazda Motor Co, potrivit unei alte surse citate de Reuters.
In plus, saptamanalul de afaceri Barron's a anuntat ca GM vrea sa ceara un imprumut de la banca centrala americana, Federal Reserve, din facilitatea de credit a acesteia, din cauza blocajului financiar din piata care o impiedica sa se imprumute din alta parte.
Toate acestea au loc in conditiile in care toti cei trei producatori de masini cu sediul in Detroit se confrunta cu cea mai mare scadere a vanarilor din SUA din ultimii 15 ani si trebuie sa raspunda in fata investitorilor si creditorilor daca au fonduri suficinte cu care sa faca fata situatiei.
Reprezentantii Cerberus Capital Management, fondul privat de investitii care controleaza 80,1% din actiunile Chrysler, nu au putut fi contactati pentru declaratii. Chrysler si GM au refuzat sa comenteze si nici reprezentantii Ford nu au putut fi contactati.
Cerberus poarta discutii si cu alte companii, precum Renault-Nissan, pentru vanzarea Chrysler, a mai spus sursa citata de Reuters si a adaugat ca orice intelegere ar trebui sa tina, insa, cont si de finalizarea vanzarii catre Cerberus a pachetului de 19,9% pe care il are Daimler AG la Chrysler.
Cerberus declara luna trecuta ca a anuntat Daimler ca e interesata sa ii cumpere pachetul pe care il detine la Chrysler.
Actionarii Chrysler si GM au purtat doar discutii incipiente, "de explorare" cu privire la fuziune, a mentionat sursa.
Discutiile dintre GM si Cerberus, anuntate mai intai de New York Times si Wall Street Journal, au demarat in urma cu mai bine de o luna si nu e sigur ca vor duce la o intelegere, mai spune Reuters.
Wall Street Journal a spus ca Cerberus propusese un schimb de active cu GM, care i-ar fi asigurat fondului privat de investitii controlul integral asupra companiei financiare GMAC. In schimb, GM s-ar fi ales cu activele Chrysler care inregistreaza pierderi.
Cerberus detine, in prezent, 51% din GMAC, aceasta fiind o fosta companie financiara captiva a grupului GM, care a fost expusa la tranzactii pe piata ipoetacra din Statele Unite. GM detine restul de 49% din GMAC.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii