Un deputat PSD vrea revenirea la legea salarizarii bugetarilor din 1927

Data publicarii: 10-10-2008 | Politica

Deputatul Vasile Soporan, presedintele PSD Cluj, a anuntat, vineri, ca va depune un proiect de lege de armonizare a salariilor angajatilor din sectorul public, inspirat dintr-o lege similara care a fost adoptata in 1927.

"Avand in vedere situatia reala la nivelul salarizarii si diferentele foarte mari intre salariile care functioneaza in momentul de fata, voi face propunerea ca sa existe o lege unica a salarizarii, o lege de armonizare a salarizarii celor care functioneaza in sistemul publice. Aceste diferente foarte mari nu pot sa asigure o mobilizare efectiva a personalului care deserveste statul roman", a declarat Soporan in cadrul unei conferinte de presa.

Deputatul clujean a afirmat ca s-a inspirat pentru proiectul de lege, dintr-o lege adoptata in vara anului 1927 de Parlamentul Romaniei.

"Acum 81 de ani Parlamentul Romaniei elabora o lege a armonizarii salarizarii. Se stia exact sau cu maxima transparenta care este retributia sau lista civila a monarhului, care este salarizarea patriarhului, a mitropolitului, a mininistrului, a prefectului, a inspectorului scolar si chiar a salahorului care lucreaza in institutiile publice", a mai spus Vasile Soporan, adaugand ca prin legea amintita cel mai mare salariu il avea sefii de stat de atunci, adica membri casei regale.

In opinia liderului social-democrat si in zilele noastre, presedintele tarii ar trebui sa aiba cel mai mare salariu din sectorul bugetar, deoarece are cea mai mare responsabilitate. Totodata, Soporan considera ca ar trebui eliminate sporurile.

"Nu numai meritele politice trebuie avute in vedere, ci meritele si de a face lucrurile in concordanta cu cerintele si interesele Romaniei. Sporurile ar trebuie sa fie eliminate, ele ar trebui sa fie cuprinse in retributie. Acest lucru ar da o transparenta retributiei respective. Cetatenii ar sti care este nivelul real de salarizare si nu ar fi lucruri ascunse", a mai spus deputatul PSD.

Soporan a mai afirmat ca acest principiu al reglementarii plafonului de salarizare functioneaza in Europa si a dat exemplul Frantei in acest sens.

Mai mult, presedintele PSD Cluj a mai afirmat ca tarii noastre i-a fost impus, prin Tratatul de aderare sa elaboreze o astfel de lege a salariilor, insa guvernarea Aliantei D.A "PNL-PD" nu a reusit acest lucru.

"UE a impus Romaniei ca in perioada 2005-2008 sa finalizeze o asemenea lege de armonizare a salarizarii. Nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca programul Aliantei DA nu a fost realizat si, din acest motiv, este nevoie de o schimbare care sa aseze salarizarea dupa alte principii decat cele clientelare politice", a mai spus Soporan.

El a mai spus ca va depune legea doar dupa alegerile parlamentare, deoarece ea trebuie sa fie "rezultanta unor discutii, atat la nivelul Parlamentului, cat si la nivelul Executivului, la nivelul patronatului, la nivelul sindicatelor, la nivelul asociatilor profesionale, deoarece este foarte greu sa faci o ierarhie atunci cand este vorba de atribuire unor resurse financiare, dar ar evita discutiile care s-au purtat in ultima perioada si nu vrem ca asemenea discutii sa se poarte in perioade de campanii electorale".

Presedintele Basescu a criticat, vineri, salariile extrem de ridicata a sefilor de agentii guvernamentale. Seful statului a spus ca acest lucru reprezinta "expresia lacomiei si a nesimtirii politicului" si a acuzat executivul ca tolereaza aceasta situatie pentru a satisface clientela politica.

Aceste agentii au devenit mosia financiara a clientilor politici", a afirmat seful statului, precizand ca exista solutii "sa se puna stop acestui dezmat al unor agentii guvernamentale din punct de vedere al salarizarii". Presedintele a dat exemplul ANRE si a aratat ca aceste institutii sunt "asa-zis autofinantate", ele, de fapt, fiind finantate din taxele pe care agentii economici le platesc.

"Acesti furnizori dau taxele la Agentie, ii platesc de fapt pe cei care ar trebui sa-i controleze in favoarea beneficiarilor, isi pun taxele in pretul pe care il plateste fiecare cetatean la factura de electricitate, de gaze, deci tot populatia plateste salariile, iar ei folosesc aceste taxe pentru a face salarii uriase. Este expresia lacomiei si a nesimtirii politicului", a afirmat Traian Basescu.

El a propus ca solutie ca taxele percepute de agentiile guvernamentale sa fie facute venit la bugetul de stat, iar personalul acestor institutii sa fie platit pe acelasi sistem ca functionarii publici. "Aceste agentii guvernamentale percep taxe. Taxele trebuie sa se faca venit in bugetul de stat, iar domnii din agentii sa fie platiti ca functionari publici, cu salariul stabilit de catre guvern la nivelul de competenta. Din cate stiu, un sef de agentie este la nivel de secretar de stat. De ce nu se fac venit la bugetul de stat? Se lasa pe mana acestor clienti pentru a-i  face venituri in buzunarul propriu?", a mai spus Basescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: