Poate China sa scoata lumea din criza?
Data publicarii: 09-10-2008 | InternationalPe masura ce criza financiara se adanceste si se extinde in tot mai multe tari, multi economisti incep sa creada ca salvarea ar putea veni din China, stat cu o economie in plina dezvoltare, aflat intr-o expansiune agresiva atat in America, cat si in Europa prin intermediul fondurilor de investitii controlate de stat, beneficiare ale unor resurse impresionante.
In acelasi timp, China detine cea mai mare rezerva valutara din lume, estimata la mai mult de doua trilioane de dolari, dintre care doua treimi sunt in SUA. Analistii sustin ca marirea rezervelor valutare, prin cumpararea de dolari sau bonuri de trezorerie de catre China, ar induce o stare de incredere in economie si ar fi un pas important pentru echilibrarea financiara.
Pe de alta parte, unii analisti considera ca imensa putere asiatica nu este nici pregatita si nici capabila sa ajute in vreun fel la ameliorarea crizei. Andy Rothman, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai pietei de capital chineze sustine ca nu este nici o cale prin care Partidul Comunist din aceasta tara poate restabili increderea.
Rothman crede ca diminuarea substantiala a consumului inregistrata in Statele Unite si Europa nu va fi balansata de cresterea consumului in China, prin dezvoltarea rapida a clasei de mijloc. Salvarea lumii prin cresterea consumului este imposibila deoarece ar implica o schimbare radicala a mentalitatii populatiei. In plus, imaginea unei tari profilata pe export este in mare masura gresita. Economia Chinei este condusa in principal de consumul intern si investitii. Anul trecut exporturile au reprezentat doar 16% din PIB.
Chinezii au inceput sa cheltuiasca mai mult, insa nu trebuie scapat din vedere ca e o crestere ce a plecat de la o baza extrem de scazuta si, pana sa atinga nivelul din SUA sau Europa vor mai trece foarte multi ani, crede Rothman.
Sperante nu par a veni nici din directia economiilor populatiei. Statisticile arata ca 16% din veniturile chinezilor iau drumul conturilor bancare. Dar in acest fel oamenii vor sa se puna la adapost pentru costurile de viata viitoare, precum educatia copiilor, varsta de pensionare, asistenta medicala, in absenta unui sistem centralizat functional.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice