Poate China sa scoata lumea din criza?
Data publicarii: 09-10-2008 | InternationalPe masura ce criza financiara se adanceste si se extinde in tot mai multe tari, multi economisti incep sa creada ca salvarea ar putea veni din China, stat cu o economie in plina dezvoltare, aflat intr-o expansiune agresiva atat in America, cat si in Europa prin intermediul fondurilor de investitii controlate de stat, beneficiare ale unor resurse impresionante.
In acelasi timp, China detine cea mai mare rezerva valutara din lume, estimata la mai mult de doua trilioane de dolari, dintre care doua treimi sunt in SUA. Analistii sustin ca marirea rezervelor valutare, prin cumpararea de dolari sau bonuri de trezorerie de catre China, ar induce o stare de incredere in economie si ar fi un pas important pentru echilibrarea financiara.
Pe de alta parte, unii analisti considera ca imensa putere asiatica nu este nici pregatita si nici capabila sa ajute in vreun fel la ameliorarea crizei. Andy Rothman, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai pietei de capital chineze sustine ca nu este nici o cale prin care Partidul Comunist din aceasta tara poate restabili increderea.
Rothman crede ca diminuarea substantiala a consumului inregistrata in Statele Unite si Europa nu va fi balansata de cresterea consumului in China, prin dezvoltarea rapida a clasei de mijloc. Salvarea lumii prin cresterea consumului este imposibila deoarece ar implica o schimbare radicala a mentalitatii populatiei. In plus, imaginea unei tari profilata pe export este in mare masura gresita. Economia Chinei este condusa in principal de consumul intern si investitii. Anul trecut exporturile au reprezentat doar 16% din PIB.
Chinezii au inceput sa cheltuiasca mai mult, insa nu trebuie scapat din vedere ca e o crestere ce a plecat de la o baza extrem de scazuta si, pana sa atinga nivelul din SUA sau Europa vor mai trece foarte multi ani, crede Rothman.
Sperante nu par a veni nici din directia economiilor populatiei. Statisticile arata ca 16% din veniturile chinezilor iau drumul conturilor bancare. Dar in acest fel oamenii vor sa se puna la adapost pentru costurile de viata viitoare, precum educatia copiilor, varsta de pensionare, asistenta medicala, in absenta unui sistem centralizat functional.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii