Schreiner: Volksbank Romania isi va depasi tinta de profit in 2008
Data publicarii: 09-10-2008 | Finante-BanciVolksbank Romania isi va depasi, in acest an, tinta de profit, anuntata la inceputul anului la 36 milioane euro, a declarat presedintele bancii, Gerald Schreiner, adaugand insa ca, pe termen lung, criza internationala ar putea avea un impact negativ asupra profitabilitatii bancii.
"Cred ca raportul intre costuri si venituri va creste in 2009, insa este o tendinta care se va manifesta la nivel de piata, avand in vedere faptul ca si costul refinantarii a crescut foarte mult in plan international", a mai spus Schreiner.
Un profit de 36 milioane euro in acest an ar insemna o crestere de aproape 50% fata de 2007, cand banca a obtinut un castig operational de 24,5 milioane euro.
In primul semestru din 2008, Volksbank si-a sporit castigurile cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 17,7 milioane euro.
Rezerve minime diferentiate pe consum si investitii
Referitor la rezervele minime obligatorii pe care banca centrala le impune bancilor comerciale din Romania, Schreiner spune ca ar fi necesara o regandire a acestora, in sensul unei aplicari diferentiate, care sa incurajeze investitiile si descurajeze consumul.
El da exemplul Serbiei, unde se face o astfel de diferentiere.
"Pot sa am si 60% rezerve minime obligatorii pentru ceea ce inseamna consum, daca am o rata foarte scazuta, chiar zero, pentru ceea ce inseamna investitii, inclusiv constructii si credit ipotecar. Reprezentantii BNR au argumentat ca in constructii folosim materii prime si tehnologie din import, care largesc deficitul de cont curent, dar in acest ritm nici nu vom avea investitii in Romania, in fabrici care sa produca aceste materiale pe plan local", a explicat Schreiner.
Bancile din Romania sunt obligate sa depuna lunar, la BNR, 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, sub forma de rezerve minime obligatorii.
"BNR sta pe o gramada de bani. Volksbank are, de exemplu, rezerve minime obligatorii de 1,6 miliarde euro depozitate la banca centrala", a mai spus Schreiner, facand referire la resursele sistemului bancar din Romania, in contextul crizei de lichiditati din piata financiara internationala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani