Barbatii-sefi, niste maimute de birou
Data publicarii: 09-10-2008 | HR/CariereBarbatii-sefi se comporta la serviciu ca maimutele sau cimpanzeii, conform unui studiu recent citat de "Daily Telegraph". Isi marcheaza teritoriul, isi impun autoritatea si isi afiseaza puterea, au conchis cercetatorii de la Universitatea New South Wales, dupa ce au intervievat sute de manageri si de angajati.
Imbracati in costume negre, la care asorteaza camasi si cravate stridente, managerii se impauneaza ca animalele care vor sa se impuna. In vreme ce in salbaticie lupta se poarta pentru a atrage perechea, in birou, "batalia" se da pentru a urca in ierarhie.
"Din punctul de vedere al evolutiei, aproximativ doua sute de specii au ca trasaturi comune mersul tantos, cu pieptul inainte", a explicat profesorul Jeffrey Braithwaite. El a adaugat ca "homo sapiens au invatat sa traiasca in ierarhia tribala timp de mai bine de doua milioane de ani, iar lucrul acesta este posibil sa fie imprimat in genele noastre".
Un alt studiu publicat in Jurnalul australian al Organizatiei pentru Sanatate si Management releva faptul ca managerii tind sa aiba birouri mai mari, sa vorbeasca mai tare si sa intrerupa mai des.
Nu castiga respectul
Pe de alta parte, aproape jumatate dintre angajatii americani nu au respect fata de sefii lor si tot atatia considera ca superiorii lor sunt competenti, arata un sondaj realizat online de Randstad SUA, pe un esantion de 2.337 de persoane.
Doar 43% din repondenti cred ca sefii lor sunt deschisi la noi propuneri, in timp ce 47% sunt dispusi sa munceasca peste program pentru a impresiona. Mai putin de 30% au considerat ca seful lor indeplineste rolul de model sau de mentor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii