Bancile se securizeaza: promotii abandonate si dobanzi in crestere
Data publicarii: 09-10-2008 | Finante-BanciBancpost a renuntat la dobanda fixa introductorie in timp ce mai multe banci din Romania au majorat dobanzile cu pana la 3,5 procente, noteaza Cotidianul. Rata creste si cu 23%.
Majoritatea bancilor de dimensiuni mici au majorat in ultimele doua saptamani dobanda la creditele de nevoi personale in lei, dar si in euro. In plus, Bancpost a decis sa renunte la dobanda promotionala, fixa pe trei luni. Astfel ca, institutia de credit va practica o dobanda de 18,95% pentru creditele de nevoi personale in lei, cu 3% mai mare decat dobanda variabila si cu peste 9 procente peste valoarea dobanzii fixe introductorii. In cazul imprumuturilor in euro, dobanda este, inca de la inceput, de 12,95%, fata de 8,95%. Si alte banci, majoritatea de dimensiuni mici, au crescut costurile creditelor de nevoi personale in lei.
Astfel, Garanti Bank a urcat dobanda la 15,12% de la 13,5%, Romanian International Bank a crescut dobanda cu un punct la 16,5%, Credit Europe Bank aplica a doua majorare de 1% in doua luni si creste dobanda la 15,9% pe an si pentru creditele garantate, si pentru cele negarantate, in timp ce Libra Bank da credite de nevoi personale cu o dobanda de 16,9%, mai mare cu 1,9% fata de nivelul precedent.
Cyprus Bank a incheiat perioada promotionala si practica o dobanda de 13,5%, fata de 10%.
Si creditele in euro sunt mai scumpe, insa numarul bancilor care au decis majorarea dobanzilor este mai mic decat in cazul imprumuturilor in moneda nationala. Au operat majorari Garanti Bank (plus 1,5% pana la 10,8% pe an), Alpha Bank (0,25% pana la 11%) si Cyprus Bank (1,5% pana la 10,5%, ca urmare a expirarii perioadei promotionale). Practic, daca luam in calcul si deprecierea monedei nationale in comparatie cu nivelurile inregistrate luna trecuta, clientii bancilor enumerate mai sus vor plati in octombrie rate mai mari cu pana la 23%. Pe un caz concret, aceasta evolutie inseamna o rata mai mare cu 126 de lei la un credit in valoare de 7.000 de euro contractat pe cinci ani. In septembrie, cand un euro era 3,59 lei, iar dobanda inca nu era majorata, rata era de aproximativ 460 de lei, acum veti plati peste 580 de lei.
In cazul creditelor in lei, care nu sunt expuse riscului valutar, rata a crescut in ultima luna, la bancile care au marit dobanzile, cu valori intre 100 si 140 de lei pentru un credit de 28.000 de lei contractat pe cinci ani. In septembrie, plateati la Bancpost 749 de lei, iar in aceasta luna veti plati 890 de lei. Procentual, majorarea ratei oscileaza intre 10 si 15%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani