Angajatii romani: pretentiosi, infideli si necalificati

Data publicarii: 08-10-2008 | HR/Cariere

AngajatiCompaniile din Romania au probleme cu salariatii care se muta de la un job la altul pentru 50 de euro in plus, iar cea mai mare dificultate in productie si vanzari este gasirea de persoane calificate, noteaza Cotidianul.

Criza de forta de munca este foarte mare in Romania, insa nici companiile nu sunt interesate sa-si dezvolte un departament de resurse umane care sa ia deciziile strategice in HR. "Ponderea in care directorii de HR sunt principalii care decid in ceea ce priveste politica de personal este de sub 40%. Acest fapt arata in continuare felul in care este perceputa functia lor de catre top-manageri. Rolul mai degraba de 'executanti' decat de parteneri care sa contribuie la dezvoltarea pe termen lung a organizatiei este in continuare una dintre problemele cu care se confrunta piata romaneasca", explica Decebal Leonard Marin, managing partner la Corporate Dynamics International (CID).

Impreuna cu Business-Edu, CID a lansat a treia editie a Romanian HR Profile 2008, o radiografie a industriei de resurse umane, realizata pe un esantion de aproximativ 500 de firme.

"Romania se confrunta cu o fluctuatie ridicata de personal, iar nivelul de calificare al angajatilor este din ce in ce mai slab.

De exemplu, o banca isi cauta un angajat pentru nivelul de entry-level si a venit la interviu un tanar, dar era slab pregatit si i s-a spus ca va fi bagat in baza de date. Dupa sase luni, banca avea atat de multa nevoie de angajati incat a fost nevoita sa apeleze la tanar, dar acesta a refuzat oferta pentru ca deja ajunsese sef de filiala", spune amuzat Decebal Leonard Marin.

Studiul HR arata ca cele mai folosite metode de recrutare raman, ca si in anii trecuti, anunturile in ziare, urmate de cele de pe net. Recomandarile scad in popularitate, iar recrutorii se orienteaza mai mult spre problemele practice la locul de munca sau pentru perioada de proba. Mai mult, bugetul mediu cheltuit pentru recrutare in 2007 este de 680 de euro per companie, dar salariul si dorinta angajatului de a schimba tipul de activitate sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii parasesc companiile.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: