FMI: Statele Unite se indreapta spre o grava recesiune
Data publicarii: 08-10-2008 | InternationalStatele Unite vor suferi probabil o scadere economica accentuata sau chiar o recesiune, judecand dupa impactul pe care l-au avut crizele bancare similare de la nivel mondial din ultimii 30 de ani, a anuntat marti Fondul Monetar International (FMI), relateaza Reuters.
Intr-un nou studiu, FMI precizeaza ca riscul de recesiune este mai mare atunci cand criza financiara este precedata de cresterea preturilor la locuinte si de extinderea rapida a creditelor, asa cum a fost in cazul Statelor Unite.
"Evolutia preturilor activelor, dezvoltarea creditelor si a imprumuturilor ipotecare din Statele Unite din timpul actualului episod al crizei financiare sunt asemanatoare cu episoade din trecut, ce au fost urmate de o recesiune", arata un studiu realizat de FMI.
Dupa mai multi ani de boom in sectorul ipotecar, economia americana a fost zguduita de o criza a creditelor ce s-a extins pe Wall Street si a provocat cele mai mari probleme financiare de la Marea Criza din 1929-1933.
"Este acum foarte clar ca suntem martori la cel mai periculos soc al pietelor financiare mature din anii '30, ce pune in real pericol cresterea economica mondiala", a declarat directorul adjunct al departamentului de cercetare din cadrul FMI, Charles Collyns.
FMI a comparat criza economica din Statele Unite cu sase crize din sectorul bancar ce au afectat Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite la inceputul anilor '90, precum si Japonia in timpul acelui deceniu.
Jumatate dintre aceste crize au implicat sistemul bancar, iar restul au fost in pietele de schimb valutar si de valori mobiliare.
"Pe baza acestei masuratori, actualul episod al crizei financiare este unul dintre cele mai intense din Statele Unite si unul cu cele mai raspandite efecte, afectand practic toate tarile din esantionul analizat", a precizat FMI.
Institutia a precizat, totusi, ca nu toate crizele financiare au dus la incetiniri economice sau la recesiuni, acestea avand loc in jumatate din cazurile studiate.
FMI noteaza ca, de obicei, o recesiune este mai adanca daca urmeaza unei perioade de criza financiara, in special cand tensiunile sunt in sectorul bancar.
In special, incetinirile economice sau recesiunile precedate de probleme in sectorul bancar tind sa provoace de doua pana la trei ori mai multe pierderi totalizate si tind sa aiba o durata de pana la patru ori mai mare, potrivit FMI.
Redresarea fundamentelor de capital ale bancilor este esentiala pentru prevenirea agravarii problemelor economice, a adaugat institutia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii