Mobilizare internationala pentru a evita propagarea crizei financiare
Data publicarii: 08-10-2008 | InternationalGuvernele si autoritatile monetare din toata lumea incercau marti sa reinstaureze calmul pe pietele financiare extrem de tensionate, promitand ca vor veni in ajutorul bancilor aflate in dificultate si garantand depozitele depunatorilor, relateaza AFP.
Sase banci centrale, printre care Fed din Statele Unite, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei au anuntat, pe de alta parte, calendare de actiuni coordonate pentru a evita o criza de lichiditati in dolari.
Ministrii de finante ai celor 27 de tari din Uniunea Europeana s-au pus de acord marti sa ridice de la 20.000 la cel putin 50.000 de euro plafonul minim de garantare a depozitelor bancare ale particularilor, in caz de faliment. In incercarea de a linisti pietele financiare, ei au afirmat ca vor sustine toate marile grupuri financiare in caz de dificultati, pentru a evita un risc de criza generalizata.
Incercand sa afiseze un front comun dupa ezitarile din ultimele zile, cele 27 de state membre UE au decis "sa isi coordoneze indeaproape actiunile si sa tina cont de efectele transfrontaliere potentiale ale deciziilor nationale".
In Germania, cancelarul german Angela Merkel urma sa intervina inca o data marti pentru a calma pietele, in deschiderea unei dezbateri parlamentare consacrate crizei financiare.
Criza de incredere a continuat, cu toate acestea, sa se propage marti si mai multe banci europene au fost nevoite sa dezminta ca au nevoie de capital. Astfel, Deutsche Bank, cea mai mare banca privata germana, a dat asigurari ca nu preconizeaza nicio suplimentare de capital, dezmintind zvonurile care au determinat scaderea actiunilor sale.
In Marea Britanie, directorul general al bancii Barclays, John Varley, a negat ca grupul sau a cerut o injectie de capital Guvernului britanic, iar banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), ale carei actiuni au scazut cu 39,2%, a afirmat intr-un comunicat ca, "contrar speculatiilor din presa, nu a cerut capital Guvernului".
Potrivit BBC, in cursul unei reuniuni cu ministrul de finante Alistair Darling care a avut loc luni, Barclays, Lloyds TSB si RBS ar fi cerut Guvernului un aport rapid de capital. Informatia a provocat scaderea actiunilor celor trei banci la Bursa de la Londra.
La randul sau, Parisul si-a reafirmat marti angajamentul de a impiedica orice faliment de banca in Franta: "Am decis sa garantam complet continuitatea sistemului bancar francez", a declarat premierul François Fillon in Adunarea Nationala.
In afara Uniunii, Islanda a anuntat nationalizarea inca unei banci, Landbanski, dupa cea a Glitnir din 29 septembrie. Autoritatile islandeze negociau, pe de alta parte, un imprumut cu Rusia, iar banca centrala a anuntat ca va instaura o paritate fixa cu euro, pentru a incerca sa limiteze deprecierea monedei nationale.
La randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat ca statul rus acorda credite de pana la 950 de miliarde de ruble (circa 26,7 miliarde de euro) bancilor ruse, pentru a consolida fondurile acestora.
De o parte si de alta a Atlanticului, autoritatile monetare isi inmultesc anunturile in incercarea de a iriga piata interbancara, deoarece bancile, mai neincrezatoare ca oricand, aproape ca nu isi mai imprumuta bani una celeilalte, provocand o penurie de credite.
Sase banci centrale, printre care Fed americana, BCE si Banca Japoniei au publicat un calendar al operatiunilor lor de refinantare destinate sa alimenteze circuitul bancar international in dolari pana la sfarsitul anului.
Fed a anuntat si ca va cumpara de bonuri de trezorerie, care permit companiilor sa isi rezolve nevoile neprevazute de lichiditati, pentru a relansa o piata complet paralizata. Presedintele Fed, Ben Bernanke trebuie sa sustina marti un discurs la ora 17.15 GMT (20.15, ora Romaniei).
Febrila, Bursa de la New York a trecut pe rosu marti, pe fondul nelinistii pietelor legate de anunturile pe care le va face Fed: Dow Jones a pierdut 0,42% si Nasdaq 0,97%, dupa de deschisesera in usoara crestere.
In Europa, BCE a anuntat marti ca va dubla la 50 de miliarde de euro valoarea unei operatiuni de refinantare pe sase luni pe care o anuntase la inceputul lunii septembrie.
Bursele europene au evoluat precaut, pe masura ce veneau stirile si zvonurile despre banci. Sedintele bursiere au fost la fel de agitate in Asia, Bursa de la Tokyo incizand cu 3,03% in scadere.
Pietele europene, care deschisesera pe verde, au scazut temporar in momentul degringoladei de la Londra cu privire la Royal Bank of Scotland. Anuntul actiunilor coordonate ale bancilor centrale a provocat o crestere. Bursa de la Londra a pornit in crestere cu 3,4% marti dupa-amiaza, iar cea de la Frankfurt cu 1,27%.
La Londra, confederatia patronatului britanic, CBI, a cerut Guvernului sa provoace un "electrosoc" pentru a contracara criza financiara, cerand in special conceperea unor planuri de recapitalizare de urgenta a institutiilor bancare.
In Rusia, unde cotatiile au fost suspendate timp de trei ore dupa deschidere, principala bursa de la Moscova, RTS, a inchis in cele din urma in scadere cu 0,95%, a doua zi dupa o scadere istorica.
Un val de panica a cuprins si pietele bursiere arabe: piata saudita, cu cea mai mare capitalizare din lumea araba, a terminat in scadere cu 7%, iar bursa egipteana a pierdut 16,47% la inchidere.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani