Moody's a coborat cu o treapta ratingul UniCredit
Data publicarii: 08-10-2008 | Finante-BanciAgentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul pentru datoriile si depozitele pe termen lung ale grupului bancar UniCredit, de la 'Aa2' la 'Aa3', pe fondul conditiilor dificile cu care se confrunta banca si deteriorarii profitabilitatii in 2008, arata un comunicat al agentiei.
Ratingul puterii financiare a Unicredit a fost coborat tot cu o treapta, de la 'B-' la 'C+', iar perspectiva ramane negativa.
Pentru ratingul pentru depozite si datorii, perspectiva este stabila.
In acelasi timp, Moody's confirma toate ratingurile atribuite celor doua subsidiare principale ale UniCredit, HVB si Bank Austria Creditanstalt (BACA), cu perspectiva 'stabila'.
In ultima actiune asupra calificativelor UniCredit, din 6 mai, Moody's atribuise o perspectiva negativa ratingurilor mai ales din cauza capitalizarii slabe a bancii.
Moody's considera pozitiva majorarea de capital cu 6,6 miliarde euro anuntata de banca, care va contrabalansa eventuale pierderi suplimentare din cauza portofoliului de credite structurate si ar trebui sa contribuie la sustinerea bancii, in contextul deteriorarii mediului operational de pe multe piete pe care este prezent grupul financiar, mai ales din Europa Centrala si de Est, unde activeaza prin HVB si BACA.
"UniCredit continua sa beneficieze de pe urma pozitiei solide de pe piata italiana, mai putin afectata de criza actuala a creditelor, ceea ce ar trebui sa impiedice, totodata, deteriorarea pe mai departe a profilului de creditare al grupului", spune analistul Moody's, Henry MacNevin.
Cu toate acestea, in pofida dezvoltarii pozitive, Moody's a decis sa coboare ratingul pentru credite si depozite pe teremn lung si cel al puterii financiare a grupului bancar, din cauza deteriorarii profitabilitatii in 2008 si a conditiilor dificile cu care se confrunta divizia de banca de investitii a bancii, a doua din Italia dupa valoarea de piata si unul din cei mai importanti jucatori de pe piata financiara central si est-europeana.
Luni, agentia Standard & Poor's (S&P) coborase de la 'stabila' la 'negativa' perspectiva ratingurilor grupului bancar italian UniCredit, dupa ce banca a anuntat ca e posibil sa inregistreze in viitor o scadere a castigurilor.
Agentia de evaluare financiara Fitch coborase, de asemenea, in 2 octombrie, de la 'pozitiva' la 'negativa', perspectiva ratingurilor grupului financiar italian UniCredit si ale subsidiarelor sale HVB si Bank Austria Creditanstalt, ca urmare a efectelor crizei financiare mondiale.
UniCredit Group a afisat o scadere anuala de 30% a profitului net din primele sase luni ale anului, pana la 3 miliarde euro.
UniCredit este prezent pe piata romaneasca prin UniCredit Tiriac Bank, care detinea a sasea pozitie dupa active la finalul anului trecut, pe piata bancara din Romania. Grupul UniCredit este prezent in Romania si prin UniCredit Leasing Corporation IFN, CA-IB Romania, Pioneer Asset Management SAI si UniCredit Leasing Fleet Management.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani