Sfatul bancherilor: depozitele in lei - cele mai sigure plasamente
Data publicarii: 07-10-2008 | Finante-BanciEconomiile in moneda nationala raman, daca nu cele mai profitabile, macar cele mai sigure forme de plasament pentru banii romanilor, noteaza Cotidianul.
Chiar si fara a fi garantate in totalitatea lor, depozitele in moneda nationala raman cele mai sigure forme de plasament pentru economiile romanilor. "In materie de economisire, evident depozitele bancare sunt cele mai indicate in prezent, intrucat prin dobanzile oferite asigura nu doar protectie impotriva inflatiei, ci si un venit real", a declarat, pentru Cotidianul, Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Gradul ridicat de siguranta al depozitelor bancare, chiar fara a fi garantate in totalitate, este evidentiat si de catre directorul general al ING, Misu Negritoiu. "Eu nu cred ca este nevoie de garantarea tuturor depozitelor bancare.
Daca ne uitam in strainatate, bancile centrale oricum intervin cand este nevoie printr-un soi de garantare tacita.
O astfel de masura la noi ar genera mai mult panica", spune seful filialei bancii olandeze in Romania. "Si in acest moment piata bancara din Romania este robusta, reusind sa faca fata cu bine crizei internationale. Prin urmare, romanii pot apela la economiile in banci la fel de sigur ca si pana acum, fie ca vorbim despre depozite la termen sau de conturi de economii", a explicat Catalin Parvu, directorul general executiv al Piraeus Bank Romania.
Si statul roman da garantii in ceea ce priveste siguranta plasamentelor bancare. "Depozitele populatiei nu sunt puse in pericol, iar in urma consultarilor cu banca centrala, pana in prezent nu exista nici un semnal ca pragul maxim de garantare a depozitelor ar trebui sa creasca", spune ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. De altfel si guvernatorul Mugur Isarescu a indemnat in repetate randuri populatia sa isi pastreze economiile in moneda nationala.
Si din punctul de vedere al randamentelor, depozitele in moneda nationala par sa ofere o satisfactie sporita. "Cred ca la dobanzile actuale leul ofera cele mai bune randamente comparativ cu orice alta valuta accesibila pentru plasamente", apreciaza Mihai Bogza. Seful Piraeus Bank Romania vine cu o solutie ceva mai complexa insistand insa tot asupra plasamentelor in moneda nationala. "As sugera o formula eficienta care pune accentul pe economiile in lei, avand ca avantaj dobanda de doua cifre, fara a neglija insa depozitele in valuta care vin sa contrabalanseze posibilele fluctuatii de curs. Cu alte cuvinte, recomand cli-entilor sa apeleze concomitent la depozitele in lei si valuta, pentru a se asigura ca prin intermediul acestui mix optimizeaza randamentul economiilor lor", spune Catalin Parvu.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani