Salariul mediu net a scazut in august la 1.277 lei

Data publicarii: 06-10-2008 | Economie

Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24% in intervalul august 2007-august 2008, pana la 1.277 lei (334 euro), ritm ceva mai scazut decat in lunile anterioare, dupa o scadere cu 2,4% in august, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica (INS).

In iulie 2008, ritmul anual de crestere a salariului mediu net fusese de 25,8%, romanii castigand, in medie, 1.308 lei (365 euro).

Fata de iulie, castigul salarial mediu net a scazut in august cu 31 lei (2,4%).

Castigul salarial mediu brut a fost in august de 1.728 lei (circa 452 euro), cu 2,3% mai mic decat in luna precedenta.

Totusi, ritmul anual de crestere a salariilor se mentine mult peste cel al productivitatii muncii, de 9,3% in primele sapte luni ale acestui an in sectorul industrial.

Banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 14,8% in august 2008 fata de a opta luna a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 22% mai mare in august, mai arata datele INS.

In august, cele mai mari lefuri nete s-au platit in activitatile de transporturi aeriene (3.188 lei, 834 euro), iar cele mai mici in fabricarea articolele vestimentare (731 lei, 191 euro).

Comparativ cu luna iulie, salariul mediu net a scazut in august in majoritatea activitatilor economice, cele mai multe diminuari ale acestuia fiind cauzate de acordarea unor prime (inclusiv de vacanta) mai mici decat in luna precedenta, precum si de nerealizarile din productie.

Scaderi ale castigului mediu net au fost inregistrate in august in industria mijloacelor de transport rutier, de 16,3%, in fabricarea produselor din tutun, activitati de posta si curierat, administratie publica si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, unde salariile au scazut cu 9-11%, in timp ce reduceri de 6-7% au fost raportate in tabacirea si finisarea pieilor, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, industria de masini si aparate electrice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa.

In august au fost inregistrate si usoare cresteri salariale in industria miniera si industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, cu 4-6%, iar in ce priveste extractia hidrocarburilor si servicii anexe, activitati anexe si auxiliare de transport si industria metalurgica, cresterile salariului mediu net s-au situat intre 1% si 3%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: