Bursele europene scad, in contextul propagarii crizei financiare in Europa
Data publicarii: 06-10-2008 | BursaBursele europene au scazut, luni, in contextul in care criza financiara se extinde in Europa, fortand guvernele sa intervina pentru a calma investitorii, dupa ce planul de salvare realizat de Statele Unite nu a reusit sa calmeze temerile, arata AFP.
Toate bursele europene au deschis sedinta de luni in scadere, urmand tendinta celor asiatice. Indicele parizian CAC 40 a coborat cu 4,49%, indicele Dax, de pe bursa din Frankfurt, a scazut cu 4,15%, in timp ce indicele londonez Footsie a pierdut 5,02%.
Adoptarea planului Paulson, vineri, de catre Camera Reprezentantilor din Statele Unite, nu a calmat, in mod evident, investitorii.
"S-a precizat de numeroase ori ca, daca punerea in aplicare a planului Paulson va marca probabil o schimbare a crizei actuale, acest lucru nu inseamna neaparat sfasitul", a declarat un economist din cadrul BNP Paribas, Eric Vergnaud, avand in vedere "noile deprecieri".
Traderii sunt alarmati in special de situatia bancii germane Hypo Real Estate (HRE), al patrulea creditor al tarii, care este in pragul falimentului si este obiectului unui plan guvernamental de salvare. La sfarsitul saptamanii trecute, Germania, Austria si Danemarca au incercat sa calmeze investitorii si au anuntat garantarea depozitelor bancare ale populatiei.
La Frankfurt, indicele Dax a fost afectat de deprecierea titlurilor bancare, coborare condusa de actiunile Hypo Real Estate, ce au pierdut 50% in deschidere. Titlurile Commerzbank s-au depreciat cu peste 20%, actiunile Deutsche Bank au pierdut 6,43%, in timp ce cotatia actiunilor Postbank a scazut cu 6,93%.
Ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck, a declarat luni ca "dispunde de un plan alternativ" pentru salvarea sistemului bancar german din situatia de criza, insa nu a oferit alte detalii.
In Europa, cele doua burse din Moscova, RTS si Micex, au scazut puternic in primele 20 de minute, RTS coborand sub pragul psihologic de 1.000 puncte.
Bursa din Milano a deschis sedinta in scadere cu 3,45%, dupa ce titlurile UniCredit s-au depreciat cu 13,4%. La Madrid, indicele Ibex-35 a scazut cu 4,1%.
Banca Centrala Europeana (BCE) a continuat luni operatiunile de sustinere a pietei, anuntand o noua oferta de finantare, de pana la 50 miliarde dolari. De asemenea, BCE a anuntat si o alta operatiune de absorbtie a aproape 220 miliarde euro din piete.
"Adoptarea planului Paulson este considerata cea mai usoara etapa a procesului", au comentat luni analistii din cadrul RBC Capital Markets, adaugand ca "planul nu va preveni o incetinire sau o recesiune a economiei Statelor Unite".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii