Senatul SUA da cu leul de pamant. Intervine BNR?
Data publicarii: 03-10-2008 | EconomieBanca Nationala a Romaniei ar putea interveni pe piata valutara cu cateva sute de milioane de euro, pentru a stopa caderea leului, dupa ce moneda nationala a depasit, ieri, pragul psihologic de 3,8 unitati/euro pe piata interbancara, cred analistii.
Nivelul surclaseaza cotatia maxima stabilita de BNR in 2008, de 3,7695 lei/euro, insa cursul oficial anuntat ieri de banca centrala a fost putin sub aceasta valoare, la 3,7603 unitati pe euro. "Consider ca banca centrala ar putea interveni la pragul de 3,85 lei/euro. Daca nu va interveni la acest prag, moneda s-ar putea deprecia si mai mult. Sunt presiuni puternice de depreciere a leului, deoarece Romania este perceputa ca tara riscanta. Perspectiva se accentueaza din cauza deficitului bugetar, care s-ar putea situa la 3,8% din PIB, in 2008, si a deficitului de cont curent", a declarat pentru Business Standard Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist ING Bank, sucursala Romania.
Evolutia negativa a monedei nationale a survenit pe fondul deciziei Senatului SUA de a aproba planul de finantare a sistemului bancar in valoare de 700 mld. dolari. Votul a dus la aprecierea dolarului concomitent cu scaderea bursei din New York. In schimb, in Europa, bursele au crescut, trend care a fost reflectat si la Bucuresti. Indicii BVB au crescut cu 0,4, pana la 3,9%, iar investitorii spera ca planul financiar american va fi acceptat si de Camera Reprezentantilor. "Si piata romaneasca va inregistra un rebound pe fondul acestor stiri pozitive care se anunta; vanzatorii vor astepta preturi mai bune, in timp ce cumparatorii, probabil vor prinde ceva mai mult curaj. Totusi, nu vom putea vorbi despre cresteri reale, ci mai degraba despre recuperarea unei parti din pierderile de anul acesta", a declarat pentru Business Standard Sorin Carstea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani