Europa, divizata privind salvarea sectorului bancar comunitar
Data publicarii: 03-10-2008 | Finante-BanciSistemul financiar european nu are nevoie de un plan de salvare asemanator celui intocmit in Statele Unite, declara, ieri, Jean-Claude Juncker, liderul Eurogroup, noteaza Gandul. Prin aceasta afirmatie, care se sustine din punctul de vedere al luxemburghezului prin faptul ca economia europeana nu este atat de afectata de criza creditelor precum cea americana, planurile ambitioase ale liderului de la Paris de a rezolva criza intr-o maniera unitara au fost date peste cap, chiar daca Palatul Elysee neaga ca ar fi propus o asemenea solutie. In mod oficial, ideea apartine Olandei, mai precis derularea unui program coordonat in valoare de 300 miliarde de euro (circa 3% din Produsul Intern Brut al fiecarui start participant), pentru sprijinirea bancilor aflate in dificultate.
Planul pare oricum sortit esecului, avand in vedere opozitia puternica manifestata fatis de Berlin. Germania "nu poate si nu va emite un cec in alb pentru toate bancile", a declarat cancelarul Angela Merkel, lasand de inteles ca autoritatile de la Berlin prefera sa abordeze de-o maniera unilaterala aceasta problema financiara. Nici Marea Britanie nu este incantata de ideea olandeza, dar Londra pregateste masuri pentru o actiune coordonata in cazul in care europenii vor reusi sa se puna de acord, informeaza "Financial Times".
Reticenta de care dau dovada unele state UE, in ciuda argumentelor invocate initial de Paris (statele mici nu vor putea sa-si sprijine singure bancile), va trebui eliminata tot de catre Franta, sustine FT. Presedintele Nicolas Sarkozy se va intalni sambata cu d-na Merkel, Silvio Berlusconi, Gordon Brown, dar si cu guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet precum si cu Jean Claude-Juncker, in speranta de a ajunge la o pozitie unitara a Uniunii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani