Romania semneaza miercuri memorandumul cu Voestalpine

Data publicarii: 01-10-2008 | Economie

Purtatorul de cuvant al companiei Voestalpine, Peter Schiefer, a declarat miercuri ca in cursul acestei zile va fi semnat memorandumul cu Romania. Acesta nu ar fi insa primul memorandum semnat de marele grup siderurgic, si nici nu garanteaza investitia de peste cinci miliarde de euro prevazuta prin aceasta expansiune. Pana acum au mai fost semnate astfel de acte cu Ucraina si Bulgaria.

"Acest memorandum seteaza premisele responsabilitatii de ambele parti, in cazul in care hotaram sa construim fabrica de otel in Romania si include toate subiectele principale pe care le-am discutat in ultimele luni", a declarat Peter Schiefer.

In ceea ce priveste stadiul cooperarii cu partea romana, Schiefer a precizat ca, pana in momentul de fata a fost achizitionata o parte din terenul necesar fabricii, urmand ca pana la sfarsitul anulului achizitia sa fie finalizata. In cazul in care cumpararea terenului nu va fi realizata pana in acel moment acest lucru ar putea cantari foarte greu in decizia finala. "Asigurarea suprafetei necesare ne va ajuta in decizia noastra", a subliniat Schiefer.

Un punct tare pentru Romania, in cursa pentru atragerea acestei investitii gigant il constituie, in viziunea Voestalpine, portul Constanta, acesta fiind cel mai dezvoltat din regiunea Marii Negre. Factorul decisiv insa in aceasta investitie, a precizat Peter Schiefer, ar putea fi criteriul emisiilor de gaze deoarece in Comunitatea Europeana exista o limita a emisiilor de gaze, limita care nu se aplica si tarilor care nu sunt membre, adica Turciei si Ucrainei.

"Este un factor care poate fi extrem de important. Insa nu stim care va fi solutia finala si asteptam mai multe indicatii pe acest subiect, dar este posibil ca acesta sa fie un factor decisiv care spune ca nu vom construi fabrica in cadrul Comunitatii Europene ci in alta parte", a spus Peter.

Potrivit casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii care asigura consilierea juridica pentru Voestalpine, documentul va fi semnat la ora 16.00 la Guvern.

Compania austriaca Voestalpine va decide pana in luna decembrie unde va construi o noua fabrica de otel, Romania aflandu-se printre posibilele locatii unde austriecii ar putea produce 5,5 milioane de tone de otel/an, a declarat recent la Iasi, ambasadorul Austriei in Romania, Martin Eichtinger.

Vanzarile Voestalpine in anul fiscal 2007/2008 au fost de 10,5 miliarde de euro, compania avand aproape 41.500 de angajati.

La 10 septembrie, premierul Calin Popescu Tariceanu a purtat o serie de discutii, la sediul Guvernului, cu reprezentantii companiei austriece Voestalpine, potrivit purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

In cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).
 
NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: