Secretarul de stat din MEF responsabil de SAPARD si-a dat demisia

Data publicarii: 01-10-2008 | Politica

Secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Alice Bitu, responsabil, printre altele, de gestiunea fondurilor europene, inclusiv prin SAPARD, la care platile au fost sistate temporar in iulie, a demisionat miercuri, au declarat surse din MEF.

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene (CE) ce a avut loc prima jumatate a lunii iunie, procedura ce face parte din monitorizarea pe care serviciile CE o efectueaza anual.

Ministerul Economiei si Finantelor a precizat ca Bruxelles-ul a suspendat plati de 28,3 milioane euro pentru proiecte Sapard, in urma unor deficiente inregistrate in efectuarea platilor.

Atunci, Bruxelles-ul ceruse autoritatilor romane sa elaboreze un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate, cu termen de finalizare in 31 august 2008.

"Plata fondurilor structurale nu poate demara pana cand guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finantari UE", declara in septembrie, la Bruxelles, comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner.

Insa Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a primit, la sfarsitul lunii septembrie, confirmare din partea Fondului National din MEF privind reluarea platilor pentru proiectele SAPARD aflate in derulare, potrivit secretarului de stat in MADR Cornelia Mihai.

Romania trebuie sa mai primeasca de la UE, in cadrul programului Sapard, 200 milioane euro, pentru care verificarile se vor face dupa noile proceduri.

Alice Bitu a fost numita secretar de stat in ianuarie 2006, in locul lui Nicolae Ivan, si se ocupa de accesarea fondurilor europene, armonizare legislativa si integrare europeana.

In cazul in care se confirma, ar fi a doua demisie importanta a unor autoritati responsabile de gestionarea fondurilor europene, dupa ce, in luna septembrie, Laszlo Klarik - directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care gestioneaza fondurile SAPARD in Romania - si-a dat demisia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: