Cei mai multi hiperbogati ai Romaniei se afla in curtea PSD
Data publicarii: 01-10-2008 | Politica"In Romania anului 2008, 22% din PIB-ul Romaniei, din avutia nationala, este detinut de 300 dintre cei mai bogati romani, in timp ce 4 milioane de romani traiesc sub limita saraciei. Acest lucru nu este de acceptat." Acesta este un extras din discursul presedintelui PSD, Mircea Geoana, sustinut sambata la Congresul de lansare a candidatilor PSD la Parlament. Dupa modul in care s-a exprimat, Geoana a lasat sa se inteleaga ca "hiperbogatii" s-ar afla in orice zona, numai in cea a PSD nu, noteaza Cotidianul. "Cred cu tarie ca trebuie sa diferentiem impozitul pe venit. (…) Cei cu venituri mari vor fi supraimpozitati.
Cei hiperbogati trebuie sa plateasca pentru bogatia pe care au acumulat-o", a spus Geoana.
Socoteala din Kiseleff nu s-a potrivit insa cu cea de la Romexpo. Si acesta pentru faptul ca inclusiv printre candidatii social democrati s-au aflat cativa dintre cei care trebuie "pedepsiti" pentru ca s-au imbogatit peste masura. Toti aflati in celebrul "Top 300" al celor mai bogati romani si care, conform liderului PSD, intra in categoria celor "hiperbogati". Primul dintre ei este chiar Dan Voiculescu, mereu aliatul social democratilor la inceputul fiecarui ciclu electoral. Averea familiei Voiculescu (liderul PC si-a trecut in acte averea pe numele fiicelor sale) este a zecea in "Top 300" pe anul 2007 realizat de revista ,,Capital''. Zece locuri mai jos in top se afla Robert Negoita, unul dintre candidatii noului val din PSD. Senatorii Doru Ioan Taracila si Anghel Iordanescu, precum si aspirantii la un mandat de parlamentar Gigi Netoiu si Maria Grapini - prezenti in megalansarea de la Romexpo - sunt si ei in ,,Top 300''. La fel si Corneliu Pascu, patronul de la Iridex, senator PC.
In atentia (sau neatentia) lui Geoana nu intra doar membrii cu carnet de partid, ci si apropiati ai social democratilor, care in nenumarate randuri au sprijinit financiar gruparea din Kiseleff. O parte dintre ei se afla intre primii 20 cei mai bogati romani. Este vorba despre fratii Paunescu (locul 6), Ioan Niculae (9), fratii Cristescu (11), Ovidiu Tender (14), Ioan Niculaie (16, patronul echipei FC Brasov, cel care in 2004 a pus pe tricourile jucatorilor sigla PSD), si Fathi Taher (17). Tot in acest clasament al celor mai bogati "hiperbogati" mai intra si fratii Micula (care sprijina atat PSD, cat si PNL - locul 5), precum si un alt aliat din tabara PC, George Copos (13).
Nu sunt acestia singurii PSD-isti sau prieteni ai acestui partid aflati in "Top 300". Ii mai regasim pe Iosif Armas (fost deputat), Iulian Dascalu (om de afaceri din Iasi), Nicolae Badea (seful de la FC Dinamo), Vasile Turcu (actionar la acelasi club de fotbal) - toti clasati intre locurile 23 si 50, Alexandru Bittner, Sebastian Aurelian Ghita (Asesoft, nasul lui Codrut Seres), Cristian Burci, Costel Casuneanu, Iulian Tocu (fost deputat), Eugen Bosanceanu (aflat in opozitie fata de gruparea Mazare la Constanta), Dan Fischer, Ilie Carabulea, Valeriu Lazarov - toti pana la pozitia 100, Dan Bittner, Alin Burcea (fost secretar de stat in guvernarea PSD), Dan Ioan Popescu (senator PC, fost PSD), Cristian Borcea (presedinte executiv FC Dinamo), Mircea Lucescu (sustinator al PC).
"Supraimpozitarea hiperbogatilor" nu pare viabila in opinia analistului politic Cristian Pirvulescu. "Daca exista o intentie, PSD trebuia sa aiba deja pregatita o initiativa legislativa in acest sens. Mai mult, dl Geoana nu a demarat o dezbatere in partid pe aceasta tema. Este foarte greu de crezut ca PSD va veni cu o astfel de modificare a fiscalitatii, din moment ce foarte multi dintre imbogatitii tranzitiei si-au gasit protectie sub aripa acestui partid", spune Pirvulescu. In discursul sau de sambata, Mircea Geoana a mai spus: "Guvernarea noastra va trebui sa imbine cresterea economica si progresul social. In folosul cui trebuie sa guvernam? Cei de dreapta spun ca pentru oligarhia celor bogati. PSD spune: guvernam pentru cei multi. Mai bine pentru cei multi. Acesta este crezul nostru".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani