Barroso: reglementarile din UE privind concurenta nu impiedica salvarea bancilor
Data publicarii: 30-09-2008 | InternationalReglementarile Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste concurenta nu impiedica salvarea, cu costuri de miliarde de euro, a bancilor europene de catre autoritati, a afirmat presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de AFP.
"Impreuna cu Banca Centrala Europeana (BCE), am participat la o serie de planuri de salvare a unor banci", a declarat Barroso, pentru postul de televiziune France 24, indicand ca reglementarile europene clasice cu privire la ajutoarele de stat ar putea fi aplicate cu mare flexibilitate.
Presedintele CE a mentionat ca reglementarile din domeniul concurentei nu au fost un obstacol in calea masurilor decise de guverne in situatii de urgenta si ca regulile din UE permit o flexibilitate suficienta, dar trebuie aplicate cu bun-simt.
"Cand este o problema de concurenta, incercam sa actionam fara sa afectam alte valori importante, cum ar fi, de exemplu, stabilitatea financiara", a spus Barroso.
Uniunea Europeana este foarte stricta in ceea ce priveste reglementarile in materie de concurenta, fie ca este vorba despre ajutoare de stat acordate de stat companiilor, fie ca este vorba de fuziuni intre companii.
Mai multe guverne au nationalizat partial unele grupuri bancare in ultimele zile. Astfel, Marea Britanie a nationalizat creditorul ipotecar Bradford & Bingley, iar Belgia, Olanda, Luxemburg si Franta au etatizat Fortis si Dexia.
Barroso a sustinut, de asemenea, ideea presedintelui francez Nicolas Sarkozy privind organizarea unei reuniuni internationale despre reconstructia sistemului financiar.
"Sustin ferm propunerea presedintelui Sarkozy privind organizarea unui summit al celor mai mari economii din lume, la sfarsitul lui noiembrie sau la inceputul lui decembrie, ca sa analizam sistematic problemele financiare", a spus Barroso.
"Pregatim o serie de masuri si nu numai la nivel european, trebuie facut ceva la nivel global", a mai spus Barroso, confirmand ca in curand va avea loc o reuniune europeana la nivel inalt cu privire la criza financiara.
Presedintia franceza a anuntat ca va avea loc o astfel de reuniune in urmatoarele zile, la Paris, fara sa precizeze data. La reuniune ar trebui sa participe si seful CE, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, seful Eurogrupului, organizatie ce reuneste ministrii de finante ai tarilor membre ale UE, Jean-Claude Juncker, ca si reprezentantii celor patru tari din UE - Germania, Marea Britanie, Franta si Italia - membre ale grupului informal G8, al celor mai industrializate opt tari ale lumii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii