IMM-urile solicita modificarea OG privind stimularea investitiilor si Legea patronatelor
Data publicarii: 30-09-2008 | AfaceriConsiliul National al IMM solicita modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta privind stimularea investitiilor precum si Legea patronatelor care sa permita IMM-urilor dreptul a se organiza in patronate si a participa la dialogul social, au declarat reprezentantii Consiliului.
"Ordonanta Guvernului 85/2008 privind stimularea investitiilor nu a primit avizul patronatelor si nici al sindicatelor. Vrem ca aceasta ordonanta sa fie inlocuita de o lege dupa principii europene", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
In opinia reprezentantilor CNIPMMR, Ordonanta cuprinde numai dispozitii generale, fara a reglementa conditiile de fond si de procedura, precum si modalitatile concrete de stimulare a investitiilor, pentru acordarea efectiva a facilitatilor.
Totodata aceasta nu cuprinde prevederi concrete privind obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul etc, stabilind doar ca "furnizorii de ajutor de stat initiaza acte normative/administrative prin care instituie scheme de ajutor de stat/ajutoare individuale pentru fiecare obiectiv".
De asemenea, Ordonanta de Urgenta nu cuprinde reglementari noi, raportat la dispozitiile legale privind acordarea de ajutoare de stat si nu valorifica bunele practici al nivel european in domeniu.
In privinta modificarii Legii patronatelor, CNIPMMR considera ca aceasta trebuie sa aiba ca scop dezvoltarea si consolidarea organizatiilor patronale existente, cresterea reprezentativitatii acestora si a calitatii serviciilor catre membrii.
Un scop important urmarit de lege trebuie sa fie unificarea miscarii patronale din Romania si reprezentarea unitara a intereselor patronale la nivel national si la nivel european.
Reprezentantii IMM-urilor propun ca acestea sa aiba dreptul de a se organiza in patronate specifice si sa participe la dialogul social.
CNIPMMR solicita completarea Legii patronatelor cu prevederi privind constituirea patronatelor pe mai multe criterii, dintre care si pe criteriul apartenentei la categoria IMM, constituirea acestora si pe criteriul teritorial, pana la nivel national.
De asemenea se cere eliminarea obligatiei patronatelor de a inregistra la instanta judecatoreasca toate datele patronatelor, inclusiv lista membrilor lor, cu datele de identificare a acestora, precum si reglementarea in mod expres a rolului si competentelor in domeniul dialogului social a patronatelor constituite pe criteriul apartenentei la categoria IMM si pe criteriul teritorial, pentru negocierile colective, pentru dialogul social tripartit la nivel national si local.
Potrivit datelor CNIPMMR, in prezent, la Camera Deputatilor se discuta proiectul de lege pentru modificarea Legii numarul 356/2001 a patronatelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii