Citigroup va cumpara Wachovia, cu ajutorul guvernului
Data publicarii: 30-09-2008 | InternationalFederal Deposit Insurance Corporation (FCIC) a anuntat, luni, ca banca Citigroup cumpara operatiunile Wachovia, intr-o tranzactie in care banca americana va absorbi pierderi de 42 de miliarde de dolari ce apartin Wachovia, arata Reuters.
Cotatia actiunilor Wachovia a coborat cu 82% in predeschiderea pietei, in timp ce titlurile Citigroup s-au depreciat cu 5,4%, dupa ce se scumpisera cu mai mult de 3%. Celelalte pierderi vor fi preluate de FDIC, in schimbul unor actiuni preferentiale cu o valoare totala de 12 miliarde dolari.
FDIC a fost creata de guvernul SUA pentru a garanta depozitele bancilor care sunt membre, suma maxima garantata fiind de 100,000 dolari pentru per depozit.
Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a salutat, luni, organizarea de catre autoritatile federale a unei preluari a Wachovia de catre banca concurenta Citigroup, potrivit AFP.
"Traim vremuri extraordinare si a devenit foarte normal ca o banca mare sa dispara rapid", comenteaza strategul Thierry Lacraz, de la banca elvetiana Pictet, din Geneva. "Este bine ca Wachovia este cumparata de Citigroup, pentru ca acest lucru contribuie la diminuarea riscurilor", a adaugat Lacraz.
Jucatorii de pe piete sunt atenti la planul american de salvare a sistemului financiar, care se indreapta in directia cea buna si care ar trebui sa tempereze tensiunile din creditarea interbancara pe termen scurt, dar care s-ar putea sa nu fie atat de bun pentru banci, la nivel microeconomic, comenteaza Reuters.
"Nu se poate ca lucrurile sa continue asa", atrage atentia, pe de alta parte, un strateg de la compania londoneza Cantor Index, David Buik.
"Situatia este fara speranta si in curand va incepe sa fiarba. Autoritatile trebuie sa rezolve aceste probleme mai devreme sau mai tarziu, pentru ca pericolul se extinde", adauga Buik.
"Cred ca lucrul cel mai important este ca achizitia Wachovia nu surprinde pe nimeni, iar efectul tranzactiei, al sumei ce le va fi platita actionarilor, reprezinta un nou avertisment despre viteza cu care se pot deteriora valoarea activelor si lichiditatea", spune un strateg de la compania new-yorkeza Jefferies & Company, Craig Peckham.
In timp ce Wachovia se poate sa nu se fi confruntat cu un colaps, din punct de vedere tehnic, tranzactia este cu siguranta gestionata ca si cum institutia ar fi ajuns pe marginea falimentului, fapt reflectat de suma pe care o vor primi actionarii Wachovia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business