Avocatii cred ca vremea afacerilor imobiliare gen ''tun'' s-a sfarsit
Data publicarii: 27-09-2008 | ImobiliareVremea afacerilor imobiliare gen "tun" sau atitudinea vanzatorilor "take it or leave it" pare sa se fi sfarsit, iar in momentul de fata jucatorii activi pe piata imobiliara sunt investitori care au disponibilitati financiare, a declarat Laura Tiuca, counsel al biroului Salans Bucuresti.
"Pe piata imobiliara, conform diverselor studii realizate in acest sens, s-a resimtit, intr-adevar, o diminuare a numarului de tranzactii efectuate in prima parte a acestui an. Boom-ul imobiliar ce caracteriza piata locala nu a mai avut aceleasi rate de crestere, investitorii sunt mai prudenti, bancile - mai selective. Nu se mai vinde chiar orice, oriunde. Cu toate acestea piata imobiliara nu este inactiva", a declarat Dan Borbely.
Aceeasi parere este impartasita si de avocatul Laura Tiuca, managing counsel al biroului Salans Bucuresti, care considera ca vremea afacerilor imobilare gen "tun" sau atitudinea vanzatorilor "take it or leave it" pare sa se fi sfarsit.
"In momentul de fata, jucatorii activi pe piata imobiliara sunt investitorii care au disponibilitati financiare, tranzactiile sunt mult mai complexe si mai sofisticate, de aceea nivelul este mult mai ridicat si timpul de finalizare mai lung. In momentul de fata, alti investitori care foloseau parghiile finantarilor pentru a dezvolta proiecte intampina dificultati in a obtine rapid finantari", a declarat Laura Tiuca.
Avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii considera ca anul 2008 a adus cateva coretii ale preturilor, pe care le considera necesare. "Nu ma pronunt asupra dinamicii preturilor, insa nu pot sa nu observ ca anul 2008 a adus in primul rand cateva corectii ale preturilor, absolut necesare daca ne gandim la ritmul ametitor, uneori chiar artificial, in care au crescut in anii anteriori. Aceste corectii insa erau de asteptat si nu seamana deloc cu o prabusire a preturilor care sa se traduca intr-o criza pe piata imobiliara. Toti jucatorii de pe aceasta piata sunt mai atenti, iar actiunile lor se inscriu intr-un regim prudential", a spus Dan Borbely.
Potrivit acestuia, Tuca Zbarcea & Asociatii a incheiat de la inceputul anului si pana acum tranzactii cu o valoare cumulata de peste 400.000.000 de euro.
"In ceea ce ne priveste, nu am inregistrat o scadere spectaculoasa a cererii de servicii juridice pe real estate. Din contra, de la sfarsitul lui 2007 si pana acum am incheiat tranzactii cu o valoare cumulata de peste 400.000.000 de euro, printre care cele mai recente sunt achizitia Iris Shopping Center de catre DEGI sau achizitia a 1,63 hectare in Satul Francez de catre dezvoltatorul Raptis Kavouras", a mai spus avocatul Dan Borbely.
De asemenea, Borbely considera ca anumite proiecte nu vor mai putea fi vandute la valori similare anului 2007, insa per ansamblu valoarea tranzactiilor din semestrul intai al anului 2008 pozitioneaza Romania in topul tarilor din regiune. In opinia sa aceast fapt constituie un indiciu ca piata si-a pastrat atractivitatea, in ciuda reducerii volumului de tranzactii.
Potrivit datelor Uninunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii august au fost inregistrate 335.086 de tranzactii imobiliare. Dintre acestea, 33.478 au fost inregistrate in luna ianuarie 2008, pentru ca in luna februarie numarul acestora sa creasca la 44.217.
In luna martie tranzactiile imobiliare au inregistrat o noua crestere pana la 45.697, aceasta luna detinand pana acum cel mai mare numar de tranzactii efectuate in acest an.
Din aprilie si pana la sfarsitul lunii august numarul tranzactiilor imobiliare a fost fluctuant insa nu a coborat sub 40.000. Astfel, in aprilie s-au inregistrat 42.827 de tranzactii, in mai au crescut pana la 43.196, iar in iunie au scazut cu aproape 3.000, pana la 40.383.
In luna iulie acestea au recuperat pana la 43.239, pentru ca la sfartitul lunii august numarul tranzactiilor sa fie de 42.055.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman