UE pune la cale noi reguli pentru sistemul bancar
Data publicarii: 26-09-2008 | Finante-BanciOficialii europeni sunt de parere ca nu este necesar sa intervina pentru salvarea bancilor din UE, noteaza Adevarul. Ministrul de Finante german, Peer Steinbruck, sustine ca SUA isi vor pierde statutul de superputere a industriei financiare in favoarea Europei si a Asiei.
"Lumea nu va mai fi la fel", a afirmat ministrul de Finante german, Peer Steinbruck, citat de "Financial Times". Oficialul german este de parere ca SUA isi vor pierde statutul de superputere a industriei financiare globale in fata Europei si a Asiei.
El a lansat un atac verbal la adresa guvernului SUA pentru reticenta de a reforma pietele financiare si de a implementa reglementari mult mai stricte.
Apelul la moralitate nu mai este suficient
In plus, comisarul european al economiei, Joaquin Almunia, a afirmat la randul sau ca Europa nu are nevoie de interventia guvernelor pentru salvarea bancilor. Asta pentru ca "situatia este mai putin acuta", relateaza BBC.
De cealalta parte a Atlanticului, politicienii americani discuta aprins necesitatea aprobarii planului financiar propus de secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, si de seful Rezervelor Federale (FED), Ben Bernanke, in valoare de 700 miliarde de dolari, menit sa salveze institutiile financiare de la faliment. Planul financiar confera guvernului american puterea de a cumpara activele riscante detinute de banci si care au stat la baza declansarii crizei creditelor ipotecare.
Democratii din Camera Reprezentantilor si ai Senatului american s-au declarat insa optimisti prin convingerea ca planul va fi aprobat de Congres.
Atat Bernanke, cat si Paulson au sustinut necesitatea ca planul sa fie aprobat cat mai curand pentru ca in caz contrar repercusiunile asupra economiei vor fi "groaznice". Oficialii europeni sustin insa ca managementul crizei nu este suficient pentru a recastiga increderea pierduta.
"Trebuie sa civilizam pietele financiare si nu doar prin apeluri la moralitate impotriva speculatiilor si a excesului. Auto-reglementarea nu mai este suficienta", a afirmat Steinbruck, citat de "Financial Times".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii