UE pune la cale noi reguli pentru sistemul bancar
Data publicarii: 26-09-2008 | Finante-BanciOficialii europeni sunt de parere ca nu este necesar sa intervina pentru salvarea bancilor din UE, noteaza Adevarul. Ministrul de Finante german, Peer Steinbruck, sustine ca SUA isi vor pierde statutul de superputere a industriei financiare in favoarea Europei si a Asiei.
"Lumea nu va mai fi la fel", a afirmat ministrul de Finante german, Peer Steinbruck, citat de "Financial Times". Oficialul german este de parere ca SUA isi vor pierde statutul de superputere a industriei financiare globale in fata Europei si a Asiei.
El a lansat un atac verbal la adresa guvernului SUA pentru reticenta de a reforma pietele financiare si de a implementa reglementari mult mai stricte.
Apelul la moralitate nu mai este suficient
In plus, comisarul european al economiei, Joaquin Almunia, a afirmat la randul sau ca Europa nu are nevoie de interventia guvernelor pentru salvarea bancilor. Asta pentru ca "situatia este mai putin acuta", relateaza BBC.
De cealalta parte a Atlanticului, politicienii americani discuta aprins necesitatea aprobarii planului financiar propus de secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, si de seful Rezervelor Federale (FED), Ben Bernanke, in valoare de 700 miliarde de dolari, menit sa salveze institutiile financiare de la faliment. Planul financiar confera guvernului american puterea de a cumpara activele riscante detinute de banci si care au stat la baza declansarii crizei creditelor ipotecare.
Democratii din Camera Reprezentantilor si ai Senatului american s-au declarat insa optimisti prin convingerea ca planul va fi aprobat de Congres.
Atat Bernanke, cat si Paulson au sustinut necesitatea ca planul sa fie aprobat cat mai curand pentru ca in caz contrar repercusiunile asupra economiei vor fi "groaznice". Oficialii europeni sustin insa ca managementul crizei nu este suficient pentru a recastiga increderea pierduta.
"Trebuie sa civilizam pietele financiare si nu doar prin apeluri la moralitate impotriva speculatiilor si a excesului. Auto-reglementarea nu mai este suficienta", a afirmat Steinbruck, citat de "Financial Times".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman