Actuala criza financiara trezeste amintiri despre Marea Depresiune din 1929
Data publicarii: 25-09-2008 | InternationalActuala criza financiara le trezeste americanilor amintiri dureroase de la dezastrul economic din 1929, care a traumatizat milioane de oameni, relateaza Reuters.
Helen Hass, acum pensionara, isi aminteste ca, atunci cand Wall Street-ul s-a prabusit in 1929, statea cu mama sa la coada la o banca din Chicago pentru a scoate economiile familiei, 50 de dolari, si au iesit de acolo doar cu 2 dolari. Emerson Colaw isi aminteste cum familia sa a pierdut ferma din Kansas cand banca s-a inchis, tatal sau nemaiavand bani sa planteze recolta pentru urmatorul an.
Ca milioane de alti oameni, Carl Oles isi aduce aminte ca trebuia sa stea cu orele la coada pentru a cumpara paine, in Baltimore. "Nu ne puteam permite paine proaspata si peste drum era o brutarie. Tot ce puteam face era sa luam paine veche de o saptamana si sa o incalzim", povesteste el.
Acum, legislatorii americani dezbat planul administratiei Bush de 700 miliarde de dolari pentru ameliorarea crizei conomice, in timp ce unii spun ca este posibil ca aceasta sa fie cea mai mare criza din 1929 incoace.
Haas, in varsta de 94 de ani, care locuieste intr-un azil pentru batrani din Phoenix, isi aminteste cum mama ei primea persoane cu chirie in micul apartament din Chicago, in 1930, pentru a se putea descurca, in timp ce pe strazi muncitorii nu-si puteau gasi de lucru.
"Oamenii erau infometati. Stateau la cozi numai pentru a lua un mar, era patetic", isi aminteste ea.
Nici in Baltimore viata nu era usoara pentru Oles, acum in varsta de 83 de ani. El matura trotuarul si spala masini pentru a cistiga un ban in plus pentru familie. Colaw privea cum familia apelase la un sistem tip barter pentru a supravietui crizei, in conditiile in care 9.000 de banci cazusera ca piesele de domino. "Unul dintre cele mai triste momente din viata mea a fost cumpararea unei biciclete. Mama mea livra pui pregatiti pentru a fi gatiti, asa a platit pentru bicicleta mea, Dumnezeu s-o aiba in paza", spune Colaw, in varsta de 86 de ani.
Ca majoritatea celor din generatia sa, Haas si sotul ei au economisit la sange, punand in fiecare luna bani pentru plata ipotecii si cumparand lucruri importante, ca o masina, cu bani gheata, dupa ani de economii. "Pe atunci nu era cardul de credit. Sotul meu nu putea cumpara nimic decat daca putea plati cu bani gheata", isi aminteste ea. Colaw, care a devenit pastor, nu a avut card de credit pana in 1948.
Este departe de a fi clar daca actuala criza financiara va fi rezolvata. Colaw spune ca sub nicio forma nu mai poate trai o situatie ca in 1929. "Sa speram ca nu mai ajungem la asa ceva", subliniaza el.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului