Speculatia cu derivate, calea spre un profit consistent
Data publicarii: 24-09-2008 | BursaFie ca vorbim despre piata de capital autohtona in general sau particularizam discutia catre piata de instrumente financiare derivate de la Sibiu, se poate observa ca strategia predominanta aplicata in vederea obtinerii de profit este cea speculativa, noteaza Curierul National.
Pentru investitorii care aleg acest tip de investitie cu scopul obtinerii de castiguri, este bine de stiut ca cele mai bune instrumente pe care un speculator prezent pe pietele financiare le are la dispozitie sunt contractele derivate. Aceasta situatie este evidentiata in primul rand de faptul ca tranzactiile se realizeaza prin depunerea unei sume care reprezinta doar 10-15% din necesarul achizitionarii activului de pe piata spot echivalenta. Implicit asta inseamna ca si rezultatele procentuale vor fi amplificate direct proportional.
Simplificand, speculatia este o activitate in care un investitor isi asuma riscul in speranta de a realiza profit in urma modificarilor de pret. Aceasta activitate se deosebeste de hedging, anume acea strategie care vizeaza protejarea portofoliilor de care am mai vorbit in articolele anterioare. Diferentele dintre cele doua strategii sunt exemplificate in tabelul alaturat, in functie de modul in care se raporteaza fata de risc. Astfel, se poate observa ca riscul este "acceptat" si nu "creat" de catre speculator, iar prezenta speculatorilor este extrem de utila chiar hedgerilor care doresc sa elimine riscul.
Speculatiile cu derivate nu sunt jocuri de noroc
Rolul activitatii speculative pe piata bursiera este unul pozitiv. Dar pentru a-l intelege trebuie sa subliniem in primul rand asocierea eronata intre speculatii si jocurile de noroc. Diferenta este insa clara: jocurile de noroc implica in primul rand o creare artificiala de risc din partea jucatorului. Pentru jocurile de noroc regulile si conventiile sunt artificiale, iar riscul nu ar fi existat fara dorinta jucatorului. In schimb, dupa cum am observat deja, in cazul pietelor futures, speculatorul accepta un risc comercial care exista anterior si fara prezenta sa. Acesta este un risc implicit aferent schimbarilor conditiilor economice generale si, totodata, dat de deciziile individuale ale participantilor prezenti pe o anumita piata. Avantajele sunt resimtite pe de o parte de catre agentii ce isi acopera riscul de pret pe pietele futures si, ca atare, la urma, de catre consumatorii finali, care beneficiaza de continuitatea activitatilor de productie, procesare si comercializare.
Cum functioneaza speculatia?
Pentru participantii din piata de capital care vor sa beneficieze pana si de cele mai mici miscari de pret ale actiunilor listate in piata spot (dar si ale valutelor sau ale aurului) piata organizata de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu le vine in intampinarea dorintelor. La bursa sibiana speculatorii au posibilitatea sa profite de pe urma unor miscari cu amplitudine minima (un leu vechi), iar rezultatele (profit/pierdere) sa fie amplificate prin efectul de levier specific doar contractelor derivate. De asemenea, deoarece comisioanele de tranzactionare sunt foarte mici, speculatorii pot sa initieze si sa inchida pozitii fara a mai fi ingrijorati de acumularea pierderilor rezultate de pe urma unor tranzactionari excesive.
Pe de alta parte, accesul pe piata de la Sibiu este unul rapid si facil. Dupa semnarea contractului de intermediere cu brokerul, deschiderea unui cont si a depunerii sumei necesare pentru marja, investitorul e gata sa tranzactioneze. Marele avantaj al pietei la termen este insa posibilitatea ca investitorul sa inceapa printr-o tranzactie de vanzare. Speculatorul poate astfel cumpara de pe piata futures daca se asteapta ca preturile sa creasca si poate vinde daca se asteapta la o scadere a acestora. In incheiere este bine de stiut ca un speculator este intotdeauna expus la risc, iar castigul sau pierderea de pe piata futures nu sunt compensate de castigul sau pierderea de pe piata la vedere.
* Acest articol are rolul unui demers educational. Strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii acestora apartine doar investitorilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani