CNVM renunta pana la sfarsitul anului la veniturile rezultate din tranzactiile bursiere

Data publicarii: 24-09-2008 | Finante-Banci

Arbitrul pietei de capital va suspenda pana la sfarsitul acestui an cota aplicata tranzactiilor bursiere si va renunta pentru sase luni la banii cuveniti in cazul ofertelor publice initiale (IPO), a spus miercuri Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

In prezent, cota perceputa de CNVM pentru tranzactiile bursiere este de pana la 0,08%.

Potrivit sefului CNVM, institutia va renunta astfel la o treime din veniturile rezultate din schimburile bursiere, pentru a sprijini piata de capital afectata puternic de criza financiara internationala.

Autoritatea de reglementare considera ca intervalul de sase luni in care companiilor ce doresc listarea la bursa sunt scutite de cota pentru un IPO nu este mic, dar in acelasi timp va evalua masurile luate si, in functie de conditiile din piata sau de dosarele primite pentru eventualele listari, ar putea modifica perioada suspendarilor.

Totodata, CNVM face un apel catre Casa Romana de Compensatie (CRC), Casa de Compensatie Bucuresti (CCB) si Depozitarul Central sa ia masuri pentru managementul lichiditatii in conditiile actuale ale sistemului financiar.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a spus ca, pana in prezent, nu s-au inregistrat situatii de nerespectare a obligatiilor financiare pentru decontarea tranzactiilor.

"Noi spunem ca bursa de la Bucuresti functioneaza la parametri normali, desi pe piata internationala este o criza de lichiditati", a spus Farmache.

Mai devreme, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, anuntase ca impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital se suspenda pentru intreg anul 2009, aat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei.

Bursa romaneasca a fost puternic afectata de criza financiara internationala care a lovit si pietele de capital, indicele sau principal scazand cu 51,9% de la inceputul acestui an, pe fondul reducerii volumelor de tranzactionare.

Cel mai mult au suferit actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), printre cele mai lichide din piata romaneasca, al caror indice sectorial BET-FI a pierdut 63,5%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: