CNVM renunta pana la sfarsitul anului la veniturile rezultate din tranzactiile bursiere
Data publicarii: 24-09-2008 | Finante-BanciArbitrul pietei de capital va suspenda pana la sfarsitul acestui an cota aplicata tranzactiilor bursiere si va renunta pentru sase luni la banii cuveniti in cazul ofertelor publice initiale (IPO), a spus miercuri Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
In prezent, cota perceputa de CNVM pentru tranzactiile bursiere este de pana la 0,08%.
Potrivit sefului CNVM, institutia va renunta astfel la o treime din veniturile rezultate din schimburile bursiere, pentru a sprijini piata de capital afectata puternic de criza financiara internationala.
Autoritatea de reglementare considera ca intervalul de sase luni in care companiilor ce doresc listarea la bursa sunt scutite de cota pentru un IPO nu este mic, dar in acelasi timp va evalua masurile luate si, in functie de conditiile din piata sau de dosarele primite pentru eventualele listari, ar putea modifica perioada suspendarilor.
Totodata, CNVM face un apel catre Casa Romana de Compensatie (CRC), Casa de Compensatie Bucuresti (CCB) si Depozitarul Central sa ia masuri pentru managementul lichiditatii in conditiile actuale ale sistemului financiar.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a spus ca, pana in prezent, nu s-au inregistrat situatii de nerespectare a obligatiilor financiare pentru decontarea tranzactiilor.
"Noi spunem ca bursa de la Bucuresti functioneaza la parametri normali, desi pe piata internationala este o criza de lichiditati", a spus Farmache.
Mai devreme, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, anuntase ca impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital se suspenda pentru intreg anul 2009, aat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei.
Bursa romaneasca a fost puternic afectata de criza financiara internationala care a lovit si pietele de capital, indicele sau principal scazand cu 51,9% de la inceputul acestui an, pe fondul reducerii volumelor de tranzactionare.
Cel mai mult au suferit actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), printre cele mai lichide din piata romaneasca, al caror indice sectorial BET-FI a pierdut 63,5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii