15.500 dolari/familie, costul falimentelor de pe Wall Street

Data publicarii: 24-09-2008 | Finante-Banci

Daca Bonnie si Clyde ar fi urmat cursurile Scolii de Afaceri a Harvard University, nu ar mai fi apelat la mitraliere si masini rapide pentru a devaliza bancile, ci ar fi facut exact ceea ce managerii de pe Wall Street au facut in ultimii ani, scriu analistii cotidianului american Washington Times.

Lehman Brothers si "surorile" sale Bear Stearns si AIG au spoliat mai intai investitorii de toti banii bagati de-a lungul timpului, pe urma de la o coasta la alta, toti locuitorii Statelor Unite. Foamea de profit i-a facut sa uite de prudenta si sa sfideze toate regulile, extrapoland pana la diluare conceptul de piata libera.

Bonnie si Clyde isi planuiau cu atentie fiecare lovitura. Stiau ca daca sparg banca unui orasel, prada ar putea fi atat de mica incat sa nu le acopere nici macar nevoile de hrana sau combustibil pentru benzina. Mai multe greseli de acest fel insemna o mai lunga perioada de infometare. In schimb, Lehman & Co nu aveau de ce sa isi faca griji. Erau prea mari pentru a rata si, oricum, guvernul s-ar fi grabit sa ii ia in brate.

Dar capitalismul, cu ai sai invingatori si perdanti, este doar pentru cei saraci. Cei bogati, bancile de investitii si gigantii din industria asigurarilor, clientii celui mai mare casino american, cel din zgarie norii Wall Street-ului, vor socialism astfel incat niciodata sa nu se teama ca vor fi avortati de piata libera.

Iluzia profiturilor infinite s-a transormat intr-un cosmar finit, dar totusi fabulos: 1.800.000.000.000 dolari. Suma este echivalentul a 13 procente din intregul Produs Intern Brut al Americii si de doua ori mai mare decat PIB-ul cumulat al Spaniei si al Canadei. Fiecare american va trebui sa plateasca mai devreme sau mai tarziu 6000 dolari, sau 15.500 dolari pe familie, fie prin majorari de taxe fie prin alte parghii gasite de guvern.

Aceasta in conditiile in care executivii gigantilor falimentari si angajatii lor primesc prime si bonusuri de zeci de miliarde de dolari, concluzioneaza analiza Washington Times.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: