Comisia Europeana ar putea ieftini serviciile de roaming cu aproape 66%
Data publicarii: 24-09-2008 | IT&CCalatorii ar putea plati vara viitoare cu aproape doua treimi mai putin ca sa trimita un mesaj de pe plaja sau ca sa navigheze pe internet dintr-un bar din strainatate, potrivit propunerilor de reglementare publicate de Comisia Europeana (CE), preluate de Reuters.
Planurile comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, extinde reglementarile introduse in 2007 referitoare la scaderea costurilor serviciilor de roaming, efectuarea si primirea de convorbiri telefonice in si din strainatate.
Propunerile reprezinta ultima inclestare dintre oficialii de la Bruxelles si reprezentantii industriei de telecomunicatii, ai carei sefi, cum ar fi Vodafone, spun ca reglementarile Uniunii Europene (UE) ar putea, in cele din umra, duce la scumpirea aparaturii de telecomunicatii.
Operatorii spun ca tarifele de roaming scad deja si ca este nevoie de flexibilitate.
Comisia Europeana afirma ca ieftinirea serviciilor de roaming va determina oamenii sa faca mai multe convorbiri si sa foloseasca mai des serviciile de internet, ceea ce in timp va genera castiguri mai mari pentru firmele de telecomunicatii.
"Folosirea telefonului mobil in Uniunea Europeana nu ar trebui sa coste nejustificat mai mult decat acasa, indiferent daca dai telefon, trimiti un mesaj sau navighezi pe internet", a spus Reding.
Parlamentul European si statele membre ale UE vor lua decizia finala cu privire la noile reglementari, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2009.
"Trimiterea unui mesaj dintr-o tara straina este inca semnificativ mai scumpa si avem nevoie de o decizie politica prin care sa fixam limitele", spune presedintele de centru-dreapta al comitetului parlamentar european pentru telecomunicatii, Angelika Niebler.
"Consumatorii platesc de 10 ori mai mult decat pe piata interna, ca sa trimita un mesaj", atrage atentia presedintele socialist al comitetului parlamentar pentru piete interne, Arlene McCarthy.
Asociatia companiilor de telefonie mobila, care reprezinta operatori ca Telefonica, Orange si Vodafone, afirma ca, de la introducerea in 2007 a limitelor pentru tarifele de roaming, rata de folosire a acestora a crescut cu 11%, iar veniturile au scazut cu 26%.
Reglementarile ar urma sa fie revizuite in 2011, pentru a vedea in ce masura consumatorii au obtinut o afacere mai buna sau daca este nevoie de impunerea unei alte limite de pret.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului