Kiwi Finance: Efectele normelor BNR asupra pietei bancare
Data publicarii: 23-09-2008 | Finante-BanciNoile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei vor duce la o diminuare a valorii creditelor ipotecare ce pot fi accesate de o persoana fizica cu peste 10 puncte procentuale, in functie de moneda, se arata in analiza "Efectele normelor BNR asupra pietei bancare romanesti", realizata de brokerul de credit Kiwi Finance.
Aceasta arata ca si dupa implementarea noilor reguli de creditare, cea mai mare suma ce poate fi accesata ramane in moneda CHF.
"In continuare, suma cea mai mare ce poate fi accesata este in CHF, cu toate ca este valuta ce va inregistra cele mai mari scaderi de suma dupa implementarea noilor norme. Pe scenariul simulat in varianta pesimista, clientii pot accesa o suma cu 18% mai mare decat in euro, fata de 26% in prezent", a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Suma care poate fi contractata in moneda europeana se poate diminua cu pana la 24% dupa implementarea noilor norme, in timp ce creditele in dolari vor inregistra o scadere medie de 18%. Reasezarea sistemului de creditare va genera o normalizare a preturilor pe piata imobiliara pe criterii definite. Detalii de genul locatie, vecinatate, facilitati-scoala, magazine, gradinite, statii de transport in comun-vor avea o tot mai mare importanta in decizia de a cumpara. Acest aspect va duce la definirea foarte clara a unui tip de oferta pentru un segment tinta de clienti:
Familiile tinere cu varsta intre 25-30 de ani, cu un venit mediu lunar pe familie de 700 de euro, fara copii isi vor permite o prima locuinta- un apartament in bloc vechi, zona semicentrala, 2 sau 3 camere (60-70 mp), la un pret de 700-800 euro/mp
Familiile din clasa medie si peste, cu varsta intre 30-35 de ani, cu un venit mediu lunar pe familie cuprins intre 1000-1200 de euro, 1-2 copii, vor putea accesa ca prima locuinta sau schimbarea uneia existente in blocuri vechi, zone centrale sau blocuri noi, zone semicentrale sau limitrofe, cu 3-4 camere (80-100mp), la un pret de 1000-1200 euro/mp.
"In noul scenariu, vedem o posibila migrare a populatiei cu venituri medii si peste la un alt standard locativ si eliberarea in acelasi timp a ofertei pentru familiile tinere pentru prima locuinta. Cele doua parghii care vor asigura continuitatea si chiar accelerarea cresterii pe segmentul creditarii de tip imobiliar sunt pretul si reglementarea pietei imobiliare, pe de o parte, si pretul si sofisticarea creditarii, pe de alta parte, astfel incat cererea si oferta sa devina convergente si sustenabile", a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani