IDC: Serviciile locale IT au crescut cu 48,7% in 2007
Data publicarii: 23-09-2008 | IT&CPiata romaneasca a serviciilor IT a avut in 2007 o valoare de 363,14 milioane de dolari, in crestere cu 48,7% fata de anul anterior, potrivit unui studiu al companiei de analiza IDC, citat in raportul lunar asupra pietei tehnologiei informatiei publicat de NewsIn.
"Piata romaneasca a serviciilor IT a crescut in 2007 cu 48,7%, calculata in dolari americani, pana la aproape 363,14 milioane de dolari. Calculata in moneda nationala, rata de crestere a fost de 29,2% fata de anul anterior", se arata in studiul IDC. Potrivit acestuia, piata locala a serviciilor IT va creste cu 18,8% in 2008 (431 milioane de dolari). De asemenea, cheltuielile de servicii IT ar trebui sa cumuleze aproximativ un miliard de dolari in 2012, potrivit estimarilor IDC.
HP a fost principalul furnizor de servicii IT din Romania, urmat de IBM si S&T. Umatorii clasati au fost Capgemini si Siveco. Potrivit studiului IDC, primii cinci clasati au obtinut putin peste jumatate din totalul veniturilor din piata serviciilor IT. Integrarea de sisteme a generat cea mai mare parte a veniturilor, fiind urmata de suportul hardware si serviciile de consultanta, implementare si personalizare a aplicatiilor. Anul trecut, industria producatoare a fost cea mai importanta destinatie a serviciilor IT. Pe locul doi a fost sectorul guvernamental, pe locul trei sectorul financiar-bancar si de asigurari, iar pe locul patru sectorul utilitatilor.
Principalii trei furnizori de servicii IT, HP, IBM si S&T, au rulat in Romania anul trecut afaceri de peste 532.653.247 lei (218,4 mil. dolari/ 160 mil. euro).
HP Romania, sucursala locala a celui mai mare producator de imprimante si PC-uri din lume, este mai mult decat un producator de hardware, activitatile sale principale la noi in tara fiind focalizate pe furnizarea de solutii end-to-end companiilor din domeniile diverse: telecomunicatii, servicii financiare, productie si sectorul guvernamental. Compania a raportat anul trecut afaceri in valoare de 185.515.433 lei ( 76 mil. dolari/ 55,5 mil. euro) si un profit net de 27.650.382 lei ( 11,3 mil. dolari/ 8,2 mil. euro), potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.
IBM Romania, filiala romaneasca a grupului american International Business Machines - cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, a raportat in anul financiar 2007 afaceri in valoare de 152.354.277 lei (62,4 mil. dolari/ 45,6 mil. euro), fata de 136.097.340 lei (48,4 mil. dolari/ 38,6 mil. euro) in 2006.
"Si in 2008, afacerile vor continua sa investeasca in IT, piata locala de servicii IT fiind in crestere. Acest lucru le ajuta sa economiseasca bani si sa raspunda nevoilor de business intr-un timp cat mai rapid in situatii de criza cum ar fi securitatea companiei, analize furnizate in timp real, managementul de risc, business intelligence, optimizarea si transformarea afacerii", a declarat directorul general al IBM Romania, Mihai Tudor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani