Rusia se afla in plina furtuna bursiera si financiara
Data publicarii: 18-09-2008 | BursaRusia este in plina furtuna bursiera si financiara, iar guvernul pare neputincios in a indeparta temerile ce apasa asupra sectorului bancar, care au explodat in contextul crizei de pe Wall Street, comenteaza AFP.
A doua zi dupa una dintre cele mai proaste sedinte de tranzactionare din istoria burselor rusesti, in care cei doi indici principali ai pietelor moscovite de capital, RTS si Micex, au cazut cu 11,5% si, respectiv 17,5%, situatia nu s-a imbunatatit, pana la mijlocul sedintei de tranzactionare.
Dupa o deschidere ezitanta, "coborarea in infern" s-a reluat intr-un ritm atat de alert incat agentia federala de reglementare a pietelor financiare a luat o decizie exceptionala: sa opreasca pur si simplu schimburile si sa convoace o reuniune de criza intre responsabilii care au competentele necesare.
"Cerem burselor sa isi pregateasca propunerile si sa ni le prezinte azi, ca sa stabilizam situatia. Vom examina propunerile si vom lua o decizie" cu privire la o eventuala reluare a tranzactiilor, a declarat seful agentiei, Vladimir Milovidov, citat de RIA Novosti, preluata de AFP.
Potrivit declaratiilor lui Vladimir Osakovski, economist la grupul financiar Aton, suspnedarea tranzactionarii era indispensabila pentru ca jucatorii de pe piata sa aiba timp sa digere principala stire a diminetii, injectia unor sume "colosale" din bugetul federal in depozitele celor trei banci principale din tara, Sberbank, VTB si Gazprombank.
Ministerul rus al finantelor a indicat ca lichiditatile deblocate pentru banci ar putea atinge nivelul de31 miliarde euro in decurs de trei luni si l-ar putea depasi ulterior. Banca centrala a facut, de asemenea, o injectie de lichiditati de 9,4 miliarde euro.
Au trecut deja cateva zile de cand autoritatile ruse incearca sa calmeze investitorii prin declaratii linistitoare si furnizare de lichiditate, dar masurile luate miercuri au, deja, o cu totul alta dimensiune.
"Este bine ca au inchis piata, altfel lumea ar fi fost in panica", spune Osakovski.
Cei doi indici bursieri, in momentul suspendarii, cazusera deja cu 6,39% - RTS si, respectiv cu 3,09% - Micex. Caderea cae mai ampla a fost inregistrata de cotatia actiunilor bancare.
Cauza caderii este, din punctul de vedere al lui Osakovski, faptul ca sistemul bancar se confrunta cu "o criza majora de incredere".
In afara de socul provocat de vestile provenite de la New York, temerile au fost amplificate de zvonul ca banca ruseasca de investitii Kit Finance este aproape de faliment si ar putea fi salvata de stat.
Ministrul rus al finantelor, Aleksei Kudrin, a promis ca bancile ajutate vor acorda, la randul lor, "imprumuturi bancilor mici si medii", ca sa evite o prabusire generala a sectorului bancar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman