Oprescu vrea parc in locul proiectului Esplanada

Data publicarii: 17-09-2008 | Politica

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a afirmat, marti, ca isi pastreaza opinia vizavi de proiectul Esplanda, care vizeaza o importanta suprafata de teren din sectorul 3, afirmand ca ar fi mult mai oportuna amenajarea unui parc, in locul constructiilor propuse prin proiect.

"Vom face un sondaj si, in cele din urma, bucurestenii vor fi cei care vor decide. Daca vor parc, vor avea parc, iar daca vor constructii, vor avea constructii", a spus edilul-sef.

Tot marti, ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a anuntat ca lucrarile proiectului Esplanada ar putea fi intarziate cu doi ani si jumatate din cauza exproprierilor din zona. In momentul de fata, jumatate din terenul de peste zece hectare pe care urmeaza sa fie dezvoltat proiectul Esplanada este disponibil, iar pentru cealalta jumatate exista deja notificari de proprietate.

"In spatele acestui proiect stau trei ani de negocieri dure. Dar printre beneficiile directe ale partenerului public in cadrul acestui proiect se numara un total de 12.000 mp spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate la finalul primei faze de dezvoltare, dar si un centru cultural multifunctional ce prevede o investitie de 40 milioane de euro. Cu toate acestea, inceperea constructiei ar putea fi intarziata de cateva probleme printre care se numara si cea a terenurilor care trebuie cumparate de catre Primarie de la unii proprietari", a spus ministrul Dezvoltarii.

Borbely a mai declarat ca in circa doua-trei saptamani ar trebui rezolvate si ultimele detalii, care tin de Ministerul Finantelor si de Ministerul Justitiei, iar apoi urmeaza ca Guvernul sa aprobe ordonanta de urgenta privind transferul proprietatii asupra terenului de la Ministerul Dezvoltarii la Primaria Municipiului Bucuresti. "Dupa transferul terenului de la minister catre la municipalitate, primaria are un termen de maximum doi ani si jumatate sa rezolve problema terenurilor revendicate. Urmeaza, totusi, ca si primaria sa isi spuna punctul de vedere oficial in cazul acestui proiect, insa, dupa ultimele discutii pe care le-am avut cu primarul Oprescu, nu cred ca vor fi probleme", a adaugat Borbely.

Reprezentantii companiei Trigranit (dezvoltatorul proiectului) sustin, la randul lor, ca au pierdut deja timp pretios in ultimii ani de cand negocierile se duc cu autoritatile si din cauza schimbarilor dese ale ministrilor. "In trei-patru ani in care am negociat s-au pierdut luni de zile prin schimbarea ministrilor de resort. Si asta pentru ca noii ministri sa se puna la punct cu proiectul", a declarat Dan Ghibernea, Country Manager al TriGranit Development Romania.

Proiectul Esplanada urmeaza a fi dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare adiacent Bulevardului Unirii din Capitala, printr-o investitie directa, privata, de un miliard de euro. Avand o suprafata totala construita de 800.000 mp, proiectul va ingloba un centru cultural, cladiri de birouri, un centru comercial, hoteluri si rezidente. Din suprafata totala a terenului, 20 % va fi amenajat cu spatii verzi, in timp ce 270.000 mp construiti vor fi ocupati de locuri de parcare.

Printre beneficiile directe ale partenerului public in cadrul acestui proiect se numara un total de 12.000 mp spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate la finalul primei faze de dezvoltare, dar si un centru cultural multifunctional ce prevede o investitie de 40 milioane de euro. La incheierea perioadei contractuale de 49 de ani, intregul complex si dreptul de proprietate asupra acestuia vor fi cedate Statului Roman.

TriGranit Development Corporation este o companie internationala specializata in dezvoltarea si managementul de proiecte imobiliare, activa in 11 tari din Europa Centrala si de Est. Compania detine un portofoliu de proiecte finalizate in valoare de doua miliarde de euro, precum si numeroase alte proiecte in curs de dezvoltare, atat in cadrul unor parteneriate public-private precum si investitii directe, valorand aproximativ 8,5 miliarde de euro.

Actionariatul TriGranit este format din fondul austriac de investitii Immoeast, oamenii de afaceri maghiari Sandor Demjan si Sandor Csanyi, Peter Munk, om de afaceri canadian si Nathaniel Rotschild, din familia de bancheri britanici Rotschild.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: