Cum poate incalzirea globala sa afecteze mediul de afaceri

Data publicarii: 16-09-2008 | Afaceri

Schimbarile climatice prin care trece Pamantul, in mare parte determinate de poluare, au repercusiuni nu doar asupra mediului natural, ci si asupra economiei, afectand in egala masura corporatiile si indivizii. Amploarea si modul in care afacerile vor fi afectate sunt greu de prezis. Sunt inca nenumarate variabile si incertitudini care lasa loc unui mare numar de posibilitati.

Potrivit Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), cele mai probabile consecinte ale incalzirii globale ar fi marirea numarului de zile calduroase din an, cu perioade mai lungi de canicula; diminuarea cantitatii de precipitatii; cresterea nivelului marii; amplificarea fenomenelor meteorologice extreme, de tipul uraganelor, inundatiilor sau furtunilor; probleme de sanatate cauzate de caldura.

O parte din aceste efecte se pot instala in zeci de ani, in timp ce altele pot lovi oricand. Unele vor cauza pierderi economice uriase, exemplul cel mai recent fiind uraganul Ike, care a afectat SUA. Potrivit asiguratorilor americani, despagubirile ar putea ajunge la 30 de miliarde dolari. 

Paleta de riscuri este vasta, de la majorarea pretului energiei si pierderile imobiliare, pana la riscul ca furnizorii sa nu poata livra bunurile si serviciile contractate sau ca una din materiile prime sa devina atat de greu de achizitionat, incat sa alimenteze o hiperinflatie dezastroasa pentru veniturile companiilor. Plecand de la presupozitiile celor de la PIPCC se pot desprinde cel putin cinci tipuri de risc care pot afecta principalele industrii.

Agricultura este unul dintre cele mai expuse domenii. Cerealele, legumele sau fructele au nevoie de conditii climatice specifice pentru a creste. Si, cum mancarea este o necesitate primara, orice criza va duce la explozii de preturi resimtite in mod direct de indivizii din zonele afectate. Globalizarea se poate dovedi un bun aliat in acest caz. Liberalizarea comertului va ajuta tarile aflate in criza sa isi acopere nevoile recurgand la importuri.

Energia, de asemenea, este un domeniu expus. Se asteapta ca taxele de poluare sa creasca simtitor in urmatorii ani. Odata cu ele, se va majora proportional si pretul energiei, ducand la scaderea profitabilitatii pentru firme si la inrautatirea nivelului de trai pentru populatie. Partea benefica ar putea fi impulsionarea folosirii unor surse alternative de energie, nepoluante. Companiile producatoare de energie, in schimb, isi vor vedea profiturile umflate, mai ales in zonele in care cresterile de caldura vor fi mai accentuate, ducand la folosirea intensa a dispozitivlor de racire.

Un alt domeniu afectat de schimbarile climatice este cel al proprietatilor imobilare, mai ales in statele unde asigurarea proprietatii este obligatorie. Costul politelor va fi tot mai mare, proportional cu gradul de risc climatic al zonei. Din aceasta cauza, multe firme vor fi nevoite fie sa se inchida, fie sa isi mute bazele, iar indivizii sa se orienteze spre alte asezari mai putin expuse. Vor fi afectate toate industriile bazate pe proprietati.

Pe masura ce reglementarea emisiilor de carbon va deveni mai riguroasa, vom vedea mai multe procese impotriva marilor poluatori. Asadar, un alt risc asociat schimbarilor climatice este legat de perturbarea unor industrii cunoscute ca mari surse de poluare, precum transporturile, companiile energetice, agricultura, producatorii de masini. Procesele intentate de grupurile de protectie a mediului pot avea o puternica influenta asupra actiunilor, in conditiile in care pietele bursiere au devenit extrem de sensibile la informatii.

O alta industrie afectata nemijlocit de clima este cea turistica. Investiorii din anumite zone al globului isi pot vedea afacerile compromise. Proprietarii de hoteluri, operatorii aerieni, transportatorii terestrii, lanturile de restaurante sunt doar cateva din industriile expuse.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: