Cum te pot ajuta culorile in alegerea carierei

Data publicarii: 15-09-2008 | HR/Cariere

Alegerea job-ului potrivit nu este intotdeauna un lucru simplu. Foarte multi angajati trec, la scurt timp dupa angajare, printr-un adevarat cosmar, urmare a prapastiei intre ceea ce isi doreau sau ceea ce stiau mai bine sa faca si realitatea de la locul de munca. Psihologii au pus la punct mai multe instrumente cu ajutorul carora se poate determina compatibilitatea intre propria personalitate si job-ul ales.

Cercetatorii de la Dewey Color System folosesc culorile pentru a evidentia punctele forte si punctele slabe ale unei persoane si, in functie de ele, tipul de cariera. Potrivit psihologilor, folosirea culorilor in locul chestionarelor elimina prapastia dintre modul in care te percepi pe tine insuti si motivatiile reale care te stimuleaza.

"Ce se intampla daca interpretezi gresit o intrebare sau daca alegerea nu reprezinta propria personalitate? Culorile preferate arata trasaturile tale iar pe baza lor se poate determina tipul de cariera potrivit. In schimb, culorile care nu-ti spun nimic sau iti displac sunt un bun indicator al punctelor slabe si, in consecinta, al locurilor de munca ce ar trebui evitate", spune Dewey Sadka, unul dintre initiatorii proiectului.

In cadrul sistemului de consiliere pe baza de culori dezvoltat de cercetatori, mai intai, aplicantul trebuie sa aleaga una din cele trei culori primare (rosu, galben, albastru). Pasul urmator este alegerea uneia dintre culorile secundare (verde, mov, portocaliu) si, in final, o culoare acromata (negru, alb)

Cei care au optat pentru galben pun mare pret pe informatie, au o buna abilitate de analiza si sinteza. Albastru denota o personalitate stimulata de idei, cu o forta creativa superioara. Rosul este caracteristic indivizilor stimulati de rezultate, cei pentru care atingerea unui obiectiv este provocarea suprema. Daca verdele este culoarea secundara aleasa, atunci persoana respectiva are capacitatea sa analizeze realist o situatie data. Movul denota o personalitate pragmatica, capabila sa gaseasca cu usurinta rezolvarea unei probleme. Portocaliul este culoarea aleasa indeosebi de cei cu un bun discernamant. In final, dintre culorile acromate, negrul indica un individ pentru care valorile sunt mai presus decat orice altceva iar albul o persoana care isi doreste sa aiba mai multe optiuni.

Pe de alta parte, culorile cel mai putin preferate arata sarcinile si problemele pe care ai tendinta sa le uiti. De exemplu, daca prima pe lista culorilor neplacute este portocaliul, persoana repectiva are tendinta sa ia asupra sa mai mult decat poate sa duca. Verdele indica incapacitatea de a lua decizii de unul singur iar albastrul nevoia de a epata.

Cei care prefera o combinatie de galben, mov si alb sunt buni comunicatori, spun psihologii de la Dewey Color System. Ei pot intelege cu usurinta nevoile clientilor si dezvolta strategii care sa deschida usi aparent inchise.

Combinatia rosu, verde, negru este caracteristica investitorilor, celor care cunosc valoarea banilor si a resurselor. Job-urile perfecte pentru ei sunt in finante, contabilitate, banci, investitii imobiliare, consultanta.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: