Criza a trimis in somaj zeci de mii de agenti imobiliari
Data publicarii: 15-09-2008 | ImobiliareCriza imobiliara a lasat fara loc de munca zeci de mii de agenti imobiliari din toata tara, deoarece multe agentii imobiliare s-au inchis, noteaza Cotidianul. Cele mai afectate sunt agentiile imobiliare de cartier, pentru care lipsa tranzactiilor cu apartamente inseamna practic lipsa veniturilor. Nu acelasi lucru se poate spune despre agentiile mari, care activeaza si pe segmentul comercial sau pe cel al imobilelor de lux. In prezent, agentiile care supravietuiesc obtin bani din inchirierea de apartamente.
Sectorul imobiliar este printre cele care au inregistrat o scadere consistenta a numarului de angajati. Astfel, conform Institutului National de Statistica, daca in trimestrul al patrulea din anul 2006 in sectorul imobiliar lucrau 327.203 persoane, in trimestrul al patrulea din anul 2007 numarul acestora a scazut la 268.275 de persoane.
Trebuie spus ca aceste date nu-i includ pe cei care lucreaza in domeniul constructiilor, ci doar pe aceia care activeaza in sectorul tranzactiilor imobiliare. Pe de alta parte, este interesant ca aceasta scadere s-a inregistrat anul trecut, cand inca nu se putea vorbi de o criza imobiliara.
"Scaderea angajarilor din domeniul tranzactiilor imobiliare poate fi explicata prin faptul ca pe piata au intrat si s-au consolidat companiile mari din domeniu, iar multe dintre agentiile mici nu au rezistat", spune Ana Giurca, recruitment & employer branding solutions in cadrul companiei Catalyst.
In acest an, piata imobiliara merge prost atat pe segmentul locuintelor noi, cat si pe al celor construite inainte de 1989. In perioada ianuarie-august 2008, preturile apartamentelor vechi au inregistrat, conform Neocasa, o scadere de circa 4-8,5%, pe fondul cresterii ofertei de pe piata. In primele patru luni ale acestui an, numarul total al tranzactiilor cu apartamente vechi a scazut cu 30-50%. Efectul este reducerea numarului agentiilor imobiliare si in acest an, fapt pe care-l confirma si reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. "Este foarte plauzibil sa fie asa, data fiind situatia din piata, care trece prin cea mai mare criza imobiliara. Cele mai vulnerabile sunt agentiile de cartier care realizau tranzactii ocazionale si care acum nu le mai fac nici pe acestea", spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acesta mai spune ca multe dintre agentiile imobiliare de cartier, pentru a atrage clienti, au redus si comisioanele de la 3 la 1,5%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani