UE va dubla imprumuturile publice pentru intreprinderile mici si mijlocii
Data publicarii: 14-09-2008 | EconomieMinistrii de finante din Uniunea Europeana au convenit, sambata, asupra unor masuri de raspuns la criza economica si au facilitat creditarea suplimentara pentru companiile mici, insa au evitat cheltuielile publice masive realizate de Statele Unite, scrie Reuters.
Ministrii au spus ca Banca Europeana pentru Investitii (BEI), divizia de creditare publica a Uniunii Europene (UE), va dubla nivelul creditelor oferite intreprinderilor mici si mijlocii, in contextul in care obtinerea imprumuturilor de la bancile comerciale a devenit dificila.
Ministrii au decis sa nu urmeze modelul Statelor Unite, care au cheltuit 100 miliarde dolari pe restituiri de taxe, cu scopul de a evita stagnarea economica, o masura pe care ministrul german al economiei, Peer Steinbrueck, o considera o risipa de bani in Europa.
Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, ce gazduieste intrunirea de doua zile de la Nisa a ministrilor de finante si ai reprezentantilor bancilor centrale din cele 27 de state membre UE, a sustinut acest punct de vedere.
"Nu adoptam pur si simplu o politica de expectativa si nu vom sta cu mainile in san", a declarat Lagarde. "Trebuie sa ne asiguram ca economiile noastre evolueaza bine", a adaugat aceasta.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca prioritatea institutiei este de a controla inflatia accentuata, in urma scumpirii petrolului si alimentelor de anul trecut.
Rata anuala a inflatiei din zona euro a atins un record de 4,0% in iulie, insa s-a temperat dupa ce pretul petrolului a scazut de la recordul istoric de 147 dolari/baril atins in aceeasi perioada.
BCE a refuzat sa coboare dobanda de politica monetara, masura ce ar sustine cresterea economica, dar si majorarea preturilor, si a ales sa urce dobanda cheie in iulie de la 4,0% la 4,25%, pe fondul nevoii de a controla inflatia.
Ministrii au oferit ajutor companiilor mici, pilonul industriei europene, solicitand BEI sa ofere credite de 30 miliarde euro, intr-o perioada de trei ani, ceea ce reprezinta dublu fata de nivelul oferit in mod normal.
Recenta depreciere a monedei europene, ce a fost binevenita de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ar putea reduce presiunile ce apasa asupra exporturilor.
Intarirea euro este unul dintre numeroasele motive ale crizei economice din Europa, altele fiind incetinirea economica la nivel mondial, scumpirea petrolului si a alimentelor, precum si criza creditelor ce s-a extins din Statele Unite.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business