Bancile isi ciupesc debitorii la curs
Data publicarii: 13-09-2008 | Finante-BanciMulti dintre cei care s-au bucurat initial de dobanzile mai mici ale creditelor "exotice" au descoperit ca bancile se revanseaza la casele de schimb valutar, noteaza Alexandru Aldea in Romania Libera.
Daca exista solutia cumpararii francilor elvetieni de la alta banca sau casa de schimb nebancara, cei care s-au indatorat in forinti sau yeni nu au prea multe alternative.
Data stelara 9 septembrie 2009, jurnalul capitanului Picard, debitor in CHF: "Curs de schimb BNR: 2,24 lei/franc elvetian. In galaxia Bancpost, romulanii vand francii elvetieni cu 2,3250 lei. Daca mai manevreaza mult cursul, ma teleportez la biroul de credit intergalactic".
Lasand gluma la o parte, multe banci urca artificial costul creditelor afisand cursuri neprietenesti la casele de schimb. La ce bun sa te bucuri ca ai prins o dobanda anuala efectiva (DAE) mai redusa decat in cazul imprumuturilor in lei sau euro, cand dai repede inapoi diferenta prin cursul de schimb? In cazul de mai sus, Bancpost percepea o prima de peste 3,5% fata de cursul oficial, mizand poate pe faptul ca la sume mici, nu toti debitorii se mai deranjeaza sa caute un curs mai bun la ghiseele altor banci. Un credit de nevoi personale din oferta bancii ajunge la o DAE de 20% daca adaugam si costurile conversiei leu-franc elvetian "in house", ceea ce nu mai aduce a imprumut ieftin nici din avion.
Un curs aberant am gasit si la Banca Transilvania, desi in acest caz exista scuza inexistentei creditelor in CHF in oferta actuala a bancii. Pe 9 septembrie, cine avea chef sa achizitioneze moneda elvetiana o gasea la casele de schimb ale bancii la …2,5 lei, cu peste 10% peste cursul oficial al BNR.
Ne gandim in acest context ce s-ar fi intamplat cu debitorii in ...yeni japonezi, Banca Romaneasca avand la un moment dat in oferta un astfel de imprumut. Unde ar fi alergat sa cumpere yeni daca nu le-ar fi convenit cursul de schimb? Daca pentru imprumuturile in euro pe termen lung, exista speranta adoptarii monedei unice europene in Romania in urmatorii ani, astfel incat riscul valutar sa fie eliminat (atentie, nu este exclus sa asistam la ajustari mai agresive in acel moment la nivelul paritatii leu-euro!), cei care mizeaza pe valute exotice pot fi loviti din mai multe parti.
Mai intai, pot pierde din arbitrariul cu care finantatorul stabileste cursul la casa de schimb, apoi vor simti orice diferenta de ritm la nivel "macro" intre economia autohtona si cea din tara de origine a valutei creditului. Nu ignorati nici costurile ce ar putea rezulta din schimbarea politicii monetare si majorarea dobanzilor de referinta in Elvetia, Ungaria, Japonia etc.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani