AVAS a platit pana acum peste 214 milioane lei pagubitilor FNI
Data publicarii: 13-09-2008 | EconomieAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a efectuat pana in acest moment plati totale catre pagubitii FNI in valoare de 214.709.331,85 lei, se arata pe pagina de internet a institutiei.
In prezent, Comisia pentru despagubirea investitorilor FNI dispune plata despagubirilor pentru investitorii care au depus dosare complete pana in data de 9 noiembrie 2007, pe masura ce sunt verificate si aprobate si inregistreaza dosarele depuse in 28 ianuarie 2008.
Potrivit institutiei, fondurile necesare sunt realizate din activitatea de privatizare, administrare si valorificare creante bancare si comerciale. Pe masura ce AVAS realizeaza incasari, dispune plata catre FNI.
Potrivit sentintei 13732/17.12.2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei.
Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.
Aceasta lege prevede ca AVAS sa preia obligatia de a administra fondul constituit special pentru a plati ajutoare financiare investitorilor care indeplineau conditiile prevazute de aceasta lege, obligatie ce a fost indeplinita pana la epuizarea fondurilor destinate acestei activitati.
Conform contractului, AVAS s-a subrogat in drepturile si obligatiile CEC, nascute din raporturile acesteia cu SOV si FN. Astfel, articolul 14(1) din Legea 331/2001 prevede ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (acum AVAS) preia fara plata toate drepturile si obligatiile CEC SA, rezultate din actele juridice incheiate de aceasta cu Fondul National de Investitii si/sau cu Societatea Comerciala SOV Invest SA", si ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (AVAS) se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale CEC SA si dobandeste calitatea procesuala pe care aceasta o are, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent daca este vorba de faza de judecata sau de executare silita".
In 18 octombrie 2007, s-au facut primele plati voluntare catre pagubitii FNI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani