AVAS a platit pana acum peste 214 milioane lei pagubitilor FNI
Data publicarii: 13-09-2008 | EconomieAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a efectuat pana in acest moment plati totale catre pagubitii FNI in valoare de 214.709.331,85 lei, se arata pe pagina de internet a institutiei.
In prezent, Comisia pentru despagubirea investitorilor FNI dispune plata despagubirilor pentru investitorii care au depus dosare complete pana in data de 9 noiembrie 2007, pe masura ce sunt verificate si aprobate si inregistreaza dosarele depuse in 28 ianuarie 2008.
Potrivit institutiei, fondurile necesare sunt realizate din activitatea de privatizare, administrare si valorificare creante bancare si comerciale. Pe masura ce AVAS realizeaza incasari, dispune plata catre FNI.
Potrivit sentintei 13732/17.12.2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei.
Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.
Aceasta lege prevede ca AVAS sa preia obligatia de a administra fondul constituit special pentru a plati ajutoare financiare investitorilor care indeplineau conditiile prevazute de aceasta lege, obligatie ce a fost indeplinita pana la epuizarea fondurilor destinate acestei activitati.
Conform contractului, AVAS s-a subrogat in drepturile si obligatiile CEC, nascute din raporturile acesteia cu SOV si FN. Astfel, articolul 14(1) din Legea 331/2001 prevede ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (acum AVAS) preia fara plata toate drepturile si obligatiile CEC SA, rezultate din actele juridice incheiate de aceasta cu Fondul National de Investitii si/sau cu Societatea Comerciala SOV Invest SA", si ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (AVAS) se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale CEC SA si dobandeste calitatea procesuala pe care aceasta o are, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent daca este vorba de faza de judecata sau de executare silita".
In 18 octombrie 2007, s-au facut primele plati voluntare catre pagubitii FNI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii