Ministrii europeni ai finantelor sunt dezarmati in fata pericolului de recesiune
Data publicarii: 12-09-2008 | InternationalMinistrii europeni ai finantelor se intrunesc vineri la Nisa intr-un climat de criza economica puternica, cu riscuri de recesiune, insa fara mijloace de raspuns, din cauza masurilor bugetare si a refuzului Bancii Centrale Europene (BCE) de a cobori dobanda de referinta, scrie AFP.
"Cred ca nu putem exclude o recesiune tehnica in zona euro", caracterizata de doua trimestre consecutive de scadere economica, a recunoscut joi guvernatorul bancii centrale a Olandei, Nout Wellink, membru al consiliului BCE.
Produsul intern brut (PIB) al zoneri euro a scazut deja cu 0,2% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu cel dintai.
In aceasta saptamana, Comisia Europeana a coborat semnificativ previziunea de crestere in zona euro pentru acest an, de la 1,7% la 1,3%. Comisia estimeaza, de asemenea, o recesiune tehnica.
Singurul beneficiul al exportatorilor europeni este ca aceasta situatie determina deprecierea euro, care a coborat la 1,40 dolari de la 1,60 dolari in luna iulie.
"Desigur, exista o criza economica mondiala si europeana", a subliniat joi presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a facut apel la desfasurarea de reforme structurale pentru a putea face fata situatiei. Criza nu este un motiv pentru a opri reformele, ci din contra, pentru a le continua, a mai spus Sarkozy.
Printre subiectele de pe agenda intrunirii ministrilor de finante de la Nisa figureaza si ideea de a include Banca Europeana pentru Investitii (BEI) intr-un amplu program de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii, ce se consfrunta cu probleme de creditare, cu scopul de a le ajuta in obtinerea unor imprumuturi mai importante.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca aplauda propunerea, subliniind ca intreprinderile mici si mijlocii sunt surse mai bune de locuri de munca decat companiile mari.
Ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, a sugerat la randul sau transformarea BEI intr-un fond suveran pentru un plan de investitii publice.
Tarile europene par in schimb sa excluda orice program de relansare bugetara, precum cele anuntate de Statele Unite in ianuarie sau de Japonia la sfarsitul lui august, pentru a sustine cresterea economica deficitara.
"Nu se pune problema punerii in practica a unui plan de relansare in Europa", a subliniat recent Juncker, spunand ca unele tari, precum Franta, au "marje de disponibilitate bugetara destul de reduse, cu deficite in crestere".
Fara posibilitatea de relansare bugetara, unele state au fac ut apel la BCE pentru coborarea dobanzii de referinta in contextul incetinirii economice, avand in vedere masurile luate de Statele Unite.
"Avem numeroase ingrijorari in acest moment. Prima dintre acestea ar putea fi inflatia", a declarat ministrul belgian al finantelor, Didier Reynders, in cadrul unei conferinte din Nisa, inainte de reuniunea cu colegii europeni.
Insa, a adaugat acesta, avem de-a face in prezent cu o ieftinire a petrolului, si astfel o temperare a inflatiei, ceea ce inseamna ca ar putea fi momentul unei discutii pe tema politicii monetare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii