Isarescu: BNR va revizui in scadere asteptarile inflationiste pentru finalul lui 2008
Data publicarii: 12-09-2008 | EconomieInflatia se va tempera si in septembrie, dupa reducerea din august, iar banca centrala isi va revizui in jos prognoza de inflatie la sfarsitul acestui an, deoarece pretul international al petrolului este cu mult sub nivelul luat in calcul la cea mai recenta estimare, a spus guvernatorul BNR.
In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, BNR si-a revizuit prognoza de inflatie la sfarsitul anului de la 6% la 6,6%, iar pentru acest nivel a luat in calcul un pret mediu anual al petrolului de 140 dolari/baril.
Joi, cotatia barilului de petrol cu livrare in octombrie, tranzactionat la Londra, a scazut la 97,85 dolari, un minim nemaiatins din februarie, pe fondul aprecierii dolarului.
"Bineinteles ca ne vom revizui estimarea pentru inflatia la sfarsitul anului din moment ce luasem in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar acesta a scazut la 100", a spus Isarescu, intrebat fiind daca, in urma ultimelor date statistice, Banca Nationala si-ar putea revizui prognoza pentru inflatia la sfarsitul lui 2008.
De asemenea, el a declarat ca datele despre inflatia din august au fost in linie cu asteptarile bancii centrale.
"Inflatia a fost in zona asteptata, iar in septembrie vom vedea o noua temperare a inflatiei", a adaugat Isarescu.
Rata anuala a inflatiei s-a temperat, in august, pana la 8,02%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a ieftinirii serviciilor, care a compensat usoara scumpire a alimentelor, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna iulie, preturile de consum au scazut cu 0,09%, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii cu 0,9%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au stagnat fata de iulie. In schimb, preturile produselor alimentare au crescut cu 0,2%.
Isarescu a precizat ca se asteapta la o scadere a anticipatiilor inflationiste in urmatoarele luni, dar ca acest lucru s-ar putea intampla cu o oarecare intarziere.
"Categoric ne asteptam sa mai scada, dar experienta altor tari si faptul ca romanii sunt mai neincrezatori, sugereaza ca va exista o intarziere", a mentionat guvernatorul BNR.
Isarescu a mai spus ca "pe masura ce inflatia se consolideaza la niveluri scazute, Banca Nationala va reduce dobanda cheie" de la nivelul actual de 10,25% pe an, insa nu a precizat cand va avea loc o prima scadere.
De la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, banca centrala a operat sapte majorari ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 7% la 10,25% pe an.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) continua sa tinteasca o inflatie de 3,8%, plus sau minus un punct procentual, la sfarsitul lui 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman