Isarescu: BNR va revizui in scadere asteptarile inflationiste pentru finalul lui 2008
Data publicarii: 12-09-2008 | EconomieInflatia se va tempera si in septembrie, dupa reducerea din august, iar banca centrala isi va revizui in jos prognoza de inflatie la sfarsitul acestui an, deoarece pretul international al petrolului este cu mult sub nivelul luat in calcul la cea mai recenta estimare, a spus guvernatorul BNR.
In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, BNR si-a revizuit prognoza de inflatie la sfarsitul anului de la 6% la 6,6%, iar pentru acest nivel a luat in calcul un pret mediu anual al petrolului de 140 dolari/baril.
Joi, cotatia barilului de petrol cu livrare in octombrie, tranzactionat la Londra, a scazut la 97,85 dolari, un minim nemaiatins din februarie, pe fondul aprecierii dolarului.
"Bineinteles ca ne vom revizui estimarea pentru inflatia la sfarsitul anului din moment ce luasem in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar acesta a scazut la 100", a spus Isarescu, intrebat fiind daca, in urma ultimelor date statistice, Banca Nationala si-ar putea revizui prognoza pentru inflatia la sfarsitul lui 2008.
De asemenea, el a declarat ca datele despre inflatia din august au fost in linie cu asteptarile bancii centrale.
"Inflatia a fost in zona asteptata, iar in septembrie vom vedea o noua temperare a inflatiei", a adaugat Isarescu.
Rata anuala a inflatiei s-a temperat, in august, pana la 8,02%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a ieftinirii serviciilor, care a compensat usoara scumpire a alimentelor, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna iulie, preturile de consum au scazut cu 0,09%, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii cu 0,9%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au stagnat fata de iulie. In schimb, preturile produselor alimentare au crescut cu 0,2%.
Isarescu a precizat ca se asteapta la o scadere a anticipatiilor inflationiste in urmatoarele luni, dar ca acest lucru s-ar putea intampla cu o oarecare intarziere.
"Categoric ne asteptam sa mai scada, dar experienta altor tari si faptul ca romanii sunt mai neincrezatori, sugereaza ca va exista o intarziere", a mentionat guvernatorul BNR.
Isarescu a mai spus ca "pe masura ce inflatia se consolideaza la niveluri scazute, Banca Nationala va reduce dobanda cheie" de la nivelul actual de 10,25% pe an, insa nu a precizat cand va avea loc o prima scadere.
De la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, banca centrala a operat sapte majorari ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 7% la 10,25% pe an.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) continua sa tinteasca o inflatie de 3,8%, plus sau minus un punct procentual, la sfarsitul lui 2008.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii