Lansarea de noi produse bancare ar putea revigora vanzarile de locuinte
Data publicarii: 11-09-2008 | ImobiliareLansarea unor noi produse bancare ar putea revigora vanzarile de locuinte, dupa ce in prima parte a anului numarul de tranzactii imobiliare a fost cu circa 3.000 mai mic decat in perioda similara a anului trecut, potrivit directorului departamentului rezidential al companiei imobiliare Neocasa.
Georgiana Sandu mai spune ca in perioada urmatoare unii clienti vor iesi din starea de expectativa, iar tranzactiile ar putea fi reluate.
"Cred ca bancile vor veni mereu cu oferte bune care sa atraga si care sa fie acceptate de populatie. Odata cu lansarea de noi produse bancare va creste implicit numarul persoanelor care vor apela la credite, dar si al tranzactiilor. Acest lucru va duce la o revigorare pe piata imobiliara. In plus, o parte din clienti vor iesi din aceasta stare de expectativa in care au fost in ultimele luni datorita unor evenimente importante si a zvonisticii, iar acest lucru va duce la o crestere a tranzactiilor", a mai spus directrorul departamentului rezidential Neocasa, Georgiana Sandu.
Potrivit reprezentantilor companiei, numarul de tranzactii cu apartamente de pe piata imobiliara a scazut inca din 2007, cand au fost inregistrate cu 6% mai putine tranzactii decat in 2006, iar anul acesta s-a ajuns la o scadere si mai importanta, fiind inregistrate cu circa 3.000 de unitati mai putin tranzactionate decat in 2007.
"Numarul tranzactiilor cu apartamente vechi a scazut cu 30-50% doar in primele patru luni din 2008, dar in schimb s-a ajuns la o crestere a ofertei cu 30-35% fata de 2007", a adaugat directorul departamentului rezidential al Neocasa.
Cu tote acestea, consultantul imobiliar al Neocasa este de parere ca dezvoltatorii tind sa investeasca tot mai mult in spatii de birouri sau in complexuri mixte cu centre comerciale, apartamente si cladiri de biroruri. Aceasta mai spune ca numarul proiectelor lansate anul acesta a fost mult mai mic in comparatie cu perioada similara din 2007 si asta datorita preturilor terenurilor care a crescut foarte mult, dar si datorita obtinerii tot mai greu a unor finantari de catre dezvoltatori.
"Anul trecut au fost livrate pe piata circa 1.000 de noi locuinte, ceea ce reprezinta doar 53% din totalul celor care aveau ca termen de finalizare anul 2007. In 2008 au ca termen de finalizare 44 de ansambluri rezidentiale cu peste 8.000 de locuinte, fara cele care erau anuntate a fi finalizate in 2007 si al caror termen nu a fost respectat", mai spune consultantul imobiliar.
Potrivit acestuia, cea mai mare pondere a locuintelor ce urmeaza a fi finalizate anul acesta, 90%, o reprezinta apartamentele, insa si din acestea o mare parte vor fi finalizate cu intarziere, in 2009. Georgiana Sandu a mai declarat joi, in cadrul unui seminar pe teme imobiliare, ca preturile locuintelor vechi ar putea sa scada cu pana la 30% pana la sfarsitul anului 2009, in timp ce locuintele noi vor inregistra o crestere de pret cu 5% in urmatoarea perioada.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani