Criza creditelor afecteaza salariile sefilor din Marea Britanie
Data publicarii: 11-09-2008 | InternationalCriza creditelor a franat tendinta de crestere a salariilor in Marea Britanie, iar diferentele intre remuneratiile sefilor s-au accentuat in functie de dimensiunea companiei si de pozitia ierarhica, scrie publicatia The Guardian, potrivit AFP.
Ancheta arata ca salariul mediu anual complet - alcatuit din salariul de baza, bonusuri si prime - al unui director general de firma ale carei titluri intra in componenta indicelui Footsie-100, indice principal al pietei de capital londoneze, a fost la inceputul crizei (2007), de 2,8 milioane de lire sterline (circa 3,5 milioane euro), in conditiile in care in 2006 fusese de 2,9 milioane lire sterline.
Salariul platit altor directori ai aceleiasi companii variaza, in medie, intre 1,8 milioane si 1,4 milioane lire sterline.
Numarul sefilor care au un pachet salarial ce depaseste 5 milioane de lire sterline a crescut. Astfel, in 2007 numarul sefilor de companii ce intra in alcatuirea Footsie-100 si care castiga salarii peste 5 milioane de lire sterline a crescut la 34 in 2007, de la 20 in 2006.
Salariul mediu din Marea Britanie a fost de 24.000 de lire sterline anul trecut, mai putin decat a suta parte a lefii medii platite sefilor firmelor ce intra in alcatuirea indicelui Footsie-100.
Cel mai bine platit sef este directorul general al grupului publicitar WPP, Martin Sorrell, care castiga 23,4 milioane de lire sterline si este urmat in clasament de Bart Becht, directorul general al grupului de medicamente si cosmetice Reckitt Benckiser, care castiga 22,3 milioane de lire sterline si de presedintele Barclays, Bob Diamond, cu 18,1 milioane de lire sterline.
Grupul minier elvetian Xstrata, cotat la Londra, are cel mai scump consiliu de administratie, cu 14 milioane de lire sterline platite directorului general Mick Davis si 10,6 milioane de lire sterline si, respectiv 10,6 milioane de lire sterline pentru directorul diviziei Zinc, Santiago Zaldumbide. Salariul mediu al unui angajat la Xstrata este de 33.000 de lire sterline, de 424 de ori mai putin decat al sefului.
Femeia cea mai bine platia dintre cele care conduc firmele ce intra in alcatuirea indicelui Footsie-100 este Marjorie Scardino, directoarea generala a Pearson, ce detine publicatia Financial Times si editura Penguin. Scardino castiga 4,2 milioane de lire sterline, suma ce nu o situeaza decat pe locul 38 intr-un clasament al celor mai bine platiti sefi din Marea Britanie.
Pe locul doi se situeaza Cynthia Carroll, directoare generala a companiei miniere Anglo American, cu 2,7 milioane de lire sterline, salariu inferior mediei remuneratiilor acordate directorilor generali.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business