Uniunea Europeana ar trebui sa creeze o piata energetica unica
Data publicarii: 11-09-2008 | InternationalInterconectarea retelelor de energie electrica si a celor de gaze naturale din Europa ar sustine competitivitatea economica si securizarea energetica a continentului si ar ajuta la reducerea dependentei fata de Rusia, a declarat un oficial american, anunta Reuters.
"Europa nu functioneaza ca o piata energetica unica. Are nevoie sa liberalizeze companiile energetice si sa creeze o piata europeana mai unita", a declarat Douglas Hengel, oficial al biroului economic din cadrul departamentul american de stat.
"Daca sistemele energetice din Europa ar fi legate, s-ar crea o diversificare rapida. Aceasta ar permite ca fluxul de gaze naturale sa nu fie intrerupt in cazul unei defectiuni intr-o tara, pentru a satisface nevoile energetice", a adaugat acesta.
Uniunea Europeana depinde de Rusia pentru un sfert din necesarul sau de gaze naturale si petrol, iar importurile sunt asteptate sa creasca, pe fondul scaderii productiei din Marea Nordului.
"Rusia are in fata 27 de piete energetice. Daca ar avea numai una, lucrurile s-ar schimba", a declarat Hengel, referindu-se la sectoarele energetice din UE.
Patrunderea trupelor ruse, luna trecuta, in Georgia - o ruta importanta pentru livrarea de gaze si petrol din Marea Caspica - a starnit, din nou, ingrijorarile Europei asupra dependentei energetice de Moscova.
In ultimii ani, Rusia a intrerupt, in repetate randuri, livrarea de energie catre vecinii sai, ceea ce a dus la demararea unor proiecte ale UE pentru evitarea unor astfel de situatii, cum ar fi Nabucco, care ar livra gazele din Marea Caspica si Asia centrala in Europa, prin Turcia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii