Topul celor mai profitabile actiuni din istoria bursei
Data publicarii: 11-09-2008 | BursaEste visul oricarui investitor sa cumpere actiuni cat se poate de ieftin si sa le vanda la preturi astronomice, dupa modelul consacrat deja de o serie de monstri sacri ai tranzactiilor speculative: Buffet, Soros, Icahn etc. Doar putini au avut acest noroc de-a lungul timpului. Majoritatea celor care si-au cladit averea pe astfel de tranzactii, au mizat pe ceva mai mult decat simplul noroc. Mai toti au pornit la drum cu un background solid si cu o imagine detaliata a pietei bursiere.
Piata insa, le-a oferit jucatorilor si o serie de "bonusuri", care desi rare, au ramas memorabile prin amploarea lor. Era important sa cumperi actiunea potrivita la momentul potrivit si visul de a deveni miliardar devenea realitate.
1. Actiunile Poseidon, o companie miniera australiana, au creat senzatie la sfarsitul anilor '60. In septembrie 1969, Poseidon a gasit un zacamant important in vestul continentului. Intr-o singura luna pretul actiunilor a crescut de la 0,8 dolari la 12,3 dolari. In febuarie 1970, ajunsesera deja la 280 dolari, pe fondul unor masive tranzactii. Ulterior au scazut la fel de repede, terenul dovedindu-se a nu fi atat de bogat pe cat se crezuse. Dar, daca cineva ar fi investitit 2856 dolari, ar fi putut deveni milionar intr-un interval de cateva luni.
2. Berkshire Hathaway este arhicunoscuta gratie geniului bursier al lui Warren Buffet. Fata de Poseidon, cresterea a fost lenta, dar mult mai sigura. In 1962, la trei ani dupa ce Buffet a achizitionat-o, o actiune valora 7,56 dolari, putin peste valoarea initiala. Acum insa o singura actiune valoreaza 112.000 dolari. Asta insemna ca cineva care ar fi cumparat 9 actiuni in 1962, echivalentul a 68 dolari, acum ar fi milionar.
3. Actiunile Microsoft, de asemenea, au facut multi milionari in randul investitorilor rabdatori. In 1987 o actiune a, pe atunci, anonimei companii condusa de Bill Gates, era cotata cu 0,08 dolari. Astazi, aceeasi actiune costa 25,4 dolari. Un calcul simplu arata ca o investitie de 3,149 dolari in 1987 ar fi avut un profit de fix un milion de dolari pana astazi.
4. Cisco System a urmat o traiectorie similara cu cea a Microsoft. Atat ca, pentru a deveni milionar in zilele noastre, un investitor ar fi trebuit sa plateasca un pret ceva mai mare: 1000 dolari investiti in Cisco in 1990.
5. Profituri frumoase au cunoscut si cativa din jucatorii europeni, ajutati de firme precum Sage Group, producator de software de contabilitate. In 18 ani profitabilitatea a fost de 6000%, incluzand aici si dividendele.
6. Producatorul de telefoane Nokia era putin cunoscut pana in 1992. Odata cu explozia pietei comunicatiilor mobile, actiunile companiei finlandeze 'au sarit' la randul lor. In 16 ani s-au majorat cu 17.700%, astfel incat cu o investitie de 5600 euro in 1992, s-ar fi obtinut un profit de aproape un milion pana astazi.
7. Gresham House este un fond privat de investitii care a obtinut un randament de 3800% in noua ani. Cu aproximativ 45.000 dolari plasati in 1998 se putea depasi astazi pragul de un milion.
8. Cu o istorie de doar 10 ani, Google a adus fericire nu doar in randul internautilor, prin usurinta cu care pot obtine informatii relevante datorita motorului de cautare, ci si in randul investitorilor. La sfarsitul anilor '90 o actiune Google costa in jur de 85 dolari. Astazi sare de 700 de dolari.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman