Oficial FMI: Economia mondiala traverseaza o perioada dificila
Data publicarii: 10-09-2008 | InternationalEconomia mondiala se confrunta cu cea mai dificila perioada a ultimilor ani, in contextul in care cresterea economica a incetinit brusc, iar preturile marfurilor pun presiune asupra inflatiei, a declarat un oficial al Fondului Monetar International (FMI), citat de Reuters.
Directorul adjunct al FMI, John Lipsky, este de parere ca economia globala va incetini in continuare in a doua jumatate a lui 2008, iar presiunile din sectorul financiar reprezinta un risc major pentru o eventuala revenire in 2009.
Bancile centrale ale economiilor dezvoltate si-ar putea permite sa mentina rata dobanzii cheie la acelasi nivel. In regiunile unde ratele sunt ridicate, acestea ar putea astepta diminuarea presiunii exercitate de preturi, ceea ce le-ar permite o relaxare a politicilor monetare, mai tarziu.
De asemenea, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa ia masuri cat mai curand pentru evitarea unei incetiniri economice prelungite si pentru revenirea la o crestere economica accentuata.
Lipsky a declarat ca FMI inca isi analizeaza prognoza in ceea ce priveste situatia economica, care urmeaza sa fie revizuita in cadrul raportului asupra perspectivei economice mondiale, de luna viitoare. Dar FMI estimeaza o incetinire a cresterii economice mondiale, de la nivelul de 5% in 2007 la aproximativ 3% la sfarsitul lui 2008, urmand sa accelereze catre nivelul de 4% in decursul anului 2009.
Ultima prognoza data de FMI, la mijlocul lunii iulie, estima o crestere mondiala de 4,1% in 2008 si de 3,9% in 2009. O sursa apropiata Grupului celor 20 (alcatuit din statele industrializate si din cele mai avansate tari in curs de dezvoltare), a declarat luna trecuta ca cifrele vor fi reduse la nivelul de 3,9% in 2008 si 3,7% pentru 2009.
Lipsky a declarat ca revenirea din 2009 va fi sprijinita de inlaturarea efectelor majorarii cu 50% a pretului petrolului si a prabusirii sectorului imobiliar american. Marti, titeiul s-a ieftinit pana la cel mai scazut nivel al ultimelor cinci luni, de 105 dolari/baril.
Pe piata din Statele Unite, FMI estimeaza o crestere de aproximativ 1% in al patrulea trimestru din 2008, in termeni anuali, urmand o revenire treptata la aproximativ 1,5%, in 2009, a adaugat Lipsky. Pentru zona euro, FMI estimeaza o rata a cresterii anuala in al patrulea trimestru din 2008 de aproximativ 0,75% si 1,5% in 2009.
Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii cheie la 4,25% saptamana trecuta, dar jucatorii de pe piata estimeaza ca BCE o va reduce la mijlocul lui 2009.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului