Soarta bancilor Fannie Mae si Freddie Mac ramane incerta
Data publicarii: 10-09-2008 | InternationalUimitoarea preluare a gigantilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac de catre guvernul american ii va salva de la un esec sigur, dar nu poate sugera cum vor arata cele doua banci dupa ce ajutorul financiar al Statelor Unite va fi retras, arata Reuters.
Misiunea de a reabilita cele mai mari finantatoare din industria imobliara americana va cadea in slujba viitorului presedinte al Americii, fie ca este vorba despre democratul Barack Obama sau republicanul John McCain, conform analistilor.
La cateva ore dupa ce Fannie Mae si Freddie Mac au fost puse sub supraveghere federala de catre secretarul trezoreriei americane - U.S. Treasury - Henry Paulson, expertii imobiliari au prezis ca anul viitor se va da o lupta pentru soarta acestor institutii financiare sponsorizate de guvern.
"Se pare ca jocul nu va avea un final decisiv…De fapt, se pune intrebarea ce se va face cu aceste institutii in cadrul viitoarei administratii de la Casa Alba sau de catre viitorul Congres", a spus Adam Levitin, profesor in cadrul Georgetown University Law School.
Scenarii in legatura cu institutiile financiare sponsorizate de guvern sunt dezbatute de multi ani, vorbindu-se atat de nationalizare cat si de privatizare si cu multe variante posibile, intre.
Si, daca se iau in considerare schimbarile politice de anul viitor, de la Casa Alba, sansele unor schimbari radicale sunt slabe, conform unor analisti.
"O administratie condusa de McCain ar putea incerca sa schimbe radical aceste institutii, dar acest lucru ar trebuii sa treaca de democrati, in Congres. Ne vine greu sa credem acest lucru", a spus Jaret Seiberg, analist in cadrul Stanford Group.
Analistul a subliniat ca, nici in cazul in care Obama va fi castigatorul, nu se intrevad schimbari majore.
Planul lui Paulson
Planul lui Paulson prevede ca bancile Fannie si Freddie sa isi majoreze portofoliul de ipoteci, astfel incat sa sustina o reabilitare a pietei imobiliare americane pana in 2009, urmand ca apoi bancile sa isi reduca treptat activitatile cu aproximativ 10% pe an, in urmatorii zece ani.
"Congresul si viitoarea administratie trebuie sa decida rolul ce rol va juca pe piata imobiliara guvernul, in general si aceste entitati in particular", a spus Paulson.
"Chiar daca fiecare dintre cei doi candidati are propuneri bine-definite si bine-gandite, probabil ca va trebui sa le schimbe, pe masura ce evolueaza evenimentele de anul viitor si se schimba situatia. Ceea ce vreau sa spun insa este ca nu au propuneri ferme", a declarat analistul J.D. Foster de la institutul de cercetare Heritage Foundation. .
In orice caz, perspectivele pe termen lung sunt cetoase si complicate de durata de care va avea nevoie piata imobiliara americana sa isi revina de pe urma celor mai grave turbulente inregistrate de la Marea Criza incoace.
"Oricine va fi presedinte, procesul va fi dificil si nu este cazul ca toti democratii sau toti republicanii sa fie de acord cu o chestiune sau alta", spune economistul Douglas Elmendorf de la institutul de cercetare Brookings Institution.
Congresul este foarte improbabil sa ajunga la o decizie pe termen lung in urmatoarele cateva zile ale sesiunii din 2008.
Unii dintre analisti spun, insa, ca preluarea bancilor de catre Paulson ar putea deschide calea pentru alte actiuni.
Seiberg a spus ca democratii ar putea profita de sansa de a cere un alt pachet de stimulente fiscale, o alta majorare a creditelor pe care le pot sustine intreprinderile sponsorizate de guvern si Federatia Imobiliara din SUA, un moratoriu ferm cu privire la sechestre pana la 1 octombrie sau o reforma a sistemului de reglementare al falimentelor din sectorul ipotecar.
Daca planul de preluare al lui Paulson ii motiveaza pe democrati sa ia astfel de masuri, atunci acest lucru ar fi un avantaj, considera presedintele National Community Reinvestment Coalition, John Taylor. National Community Reinvestment Coalition este o alianta de 600 de grupuri comunitare care ii ajuta pe oameni sa isi gestioneze finantele.
Taylor a spus ca desi planul lui Paulson de preluare a intreprinderilor sponsorizate de guvern va contribui la stabilizarea pietelor financiare, acesta are atat limite pe termen lung, cat si pe termen scurt.
"Ceea ce este ignorat in continuare este ca institutiile financiare cad pentru ca oamenii isi pierd casele", a spus Taylor. "Congresul si administratia ar trebui sa acorde mai multa atentie sa ii ajute pe proprietarii de case care s-au pacalit cu credite incorecte si dezamagitoare", a mai spus seful National Community Reinvestment Coalition.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului