Bucurestiul bate Sofia si Budapesta la preturile locuintelor noi
Data publicarii: 09-09-2008 | ImobiliareIn Bucuresti, apartamentele noi sunt mai scumpe decat in alte capitale ale fostelor tari socialiste, noteaza Cotidianul.
Conform oficialilor unor companii importante din Romania, precum Regatta si CB Richard Ellis-Eurisko, preturile locuintelor noi din Capitala sunt intre 1.300 si 1.500 de euro/metru patrat construit, fara TVA, in cartiere precum Titan, Drumul Taberei, Militari, Colentina si Vitan, in vreme ce in zone bine cotate precum Baneasa depasesc si 2.000-2.500 de euro/mpc. Conform indicelui de pret realizat de compania Colliers, in luna iulie, BREI-Nou (indicele de pret pentru locuintele noi) a inregistrat o valoare de 1.909 euro/mp. Preturile practicate sunt mai mari decat in capitalele unor tari est-europene.
In cazul locuintelor noi, in Budapesta s-a ajuns la un pret mediu de 1.400-1.500 de euro/mpc.
In zonele mai slab cotate ale capitalei Ungariei se pot achizitiona apartamente noi la un pret de 1.200 de euro/mpc, in vreme ce in zonele bine cotate se ajunge si la peste 2.000-3.000 de euro/mpc. La acest nivel s-a ajuns si din cauza dificultatilor cu care se confrunta dezvoltatorii in ceea ce priveste gasirea unui cumparator. Conform unui articol publicat de Nicholas Leigh Wood, managerul companiei imobiliare Midas Property, in "The Budapest Time", din 21.140 de locuinte aflate in piata in 2007 si destinate clasei de mijloc, pentru 26,2% nu se gasise un cumparator in primul trimestru al acestui an.
Cele mai mici preturi sunt practicate in capitala Bulgariei, Sofia. Astfel, intr-un ansamblu rezidential nou situat in zona centrala a Sofiei se poate achizitiona o locuinta cu o suprafata de 36 mpc pentru 40.000 de euro. O simpla impartire arata ca se ajunge la un pret de 1.110 euro/mpc. In cazul in care se opteaza pentru zone semicentrale, atunci se vor gasi locuinte mai ieftine. Astfel, in apropiere de gara centrala, zona situata aproape de centrul capitalei Bulgariei, o locuinta de 51 mpc se vinde cu 47.000 de euro. In rest se ajunge la o medie de 1.000 de euro/mpc.
Ceva mai mari sunt preturile in Praga si in Varsovia. Conform unui studiu realizat de compania King Sturge, in zonele foarte bine cotate din Praga, cum ar fi Mala Strana si Nove Mesto, se ajunge la preturi de 3.670-4.760 de euro. In zonele ceva mai indepartate de centru, preturile scad sub 2.000 de euro/mpc, ajungand chiar si la 1.700-1.800 de euro/mp. Preturile sunt mari si in Varsovia. Conform unui studiu realizat de compania imobiliara REAS in luna martie, pretul mediu in cazul locuintelor din capitala Poloniei este de aproximativ 2.500 de euro/mp. O analiza a preturilor practicate in cazul proiectelor rezidentiale din Varsovia arata ca se cer intre 1.390 si 4.500 de euro/mpc, in functie de zona in care se afla imobilul si de calitatea finisajelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business